Topul Coface pe 2008 al celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est este dominat de nume din sectorul energetic. Situaţia este identică cu cea de la nivel internaţional, unde primele două poziţii sunt ocupate de grupuri din acelaşi domeniu, Royal Dutch Shell şi Exxon Mobile, cu cifre de afaceri de miliarde de dolari.
Preţul barilului de petrol, care a atins, anul trecut, valoarea istorică de aproape 150 de dolari, a facilitat supremaţia societăţilor din sectorul energetic în topul celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est (ECE). Nu mai puţin de cinci grupuri de petrol sau gaze naturale se află între primele zece, conform Topului 500 realizat de grupul Coface, ajuns la a patra ediţie.
Anul 2008 a fost dominat de criza economică şi financiară care a străbătut economiile occidentale. Efectele negative au început să se resimtă semnificativ în statele emergente doar a în a doua parte a anului. Scumpirea materiilor prime însă, rezultată din investiţiile speculatorilor în instrumente de refugiu (petrol, gaze, aur etc.) a majorat cifrele de afaceri ale companiilor din domeniu. Astfel, la nivel mondial, pe primul loc se situează Royal Dutch Shell, cu venituri ce se ridică la 458,3 miliarde dolari, urmată de americanii de la Exxon Mobile, cu 442,8 miliarde dolari. La nivelul ECE, topul este condus de polonezii de la PKN (Polski Koncern Naftowy Orlen), cu o cifră de afaceri de 22,77 miliarde euro, urmată de Mol Ungaria, cu 13,35 miliarde euro.
Absenţe motivate de raportări întârziate
România nu face excepţie de la această regulă, cea mai mare companie autohtonă fiind Petrom, cu o cifră de afaceri de 4,54 miliarde euro, care o situează pe locul 12 în topul ECE întocmit de Coface, după ce anul trecut a ocupat poziţia a zecea. „Chiar dacă în acest an nu a ocupat un loc între primele zece companii din regiune, Petrom este singura firmă din România care poate emite pretenţii reale la ocuparea unui astfel de loc, cifra de afaceri realizată plasând-o la mică distanţă de companiile din Top 10“, spune Cristian Ionescu, directorul Coface România.
În topul de anul acesta, bazat pe cifrele de afaceri din 2008, ţara noastră nu are decât 14 reprezentante. Deşi cifrele aferente tuturor companiilor autohtone ar fi calificat pentru topul Coface mai mult de 30 de firme, întârzierea cu care companiile îşi prezintă situaţiile financiare a dus la eliminarea multora dintre ele. „Întrucât criteriul principal de realizare a topului a fost cifra de afaceri pe ultimul an, iar în multe ţări din ECE aceste date fuseseră deja publicate oficial în momentul realizării clasamentului, pentru comparabilitate nu au putut fi incluse companiile româneşti la care cifra de afaceri pe 2008 nu a fost disponibilă în acel moment, chiar dacă pe baza cifrelor din 2007 îndeplineau criteriile de includere“, arată Cristian Ionescu. Conform unui top al celor mai mari companii româneşti realizat de revista Capital pe baza ultimelor date de la Ministerul Finanţelor, Mercedes-Benz România, ultima societate autohtonă din topul Coface, pe poziţia 450, este depăşită de 35 de companii. Ceea ce înseamnă că mai mult de 30 de firme româneşti ar fi putut intra în top.
Topul întocmit de Coface anul trecut includea 15 companii româneşti. Dintre acestea, doar şase au reuşit să se menţină în clasament, respectiv Petrom, Arcelormittal Galaţi, Rompetrol Rafinare, Romgaz, Romtelecom şi Alro Slatina. „Cel mai semnificativ declin al unei companii rămase totuşi în top este cel al Alro, care a coborât nu mai puţin de 95 de locuri faţă de topul precedent“, arată Cristian Ionescu. Cu excepţia Rompetrol Rafinare, care a urcat opt poziţii în clasament, toate celelalte firme autohtone s-au plasat pe poziţii inferioare celor din anul precedent.
Ucraina, cea mai mare surpriză din top
Polonia, cea mai mare economie din regiune, domină autoritar topul cu un număr total de 161 de companii, urmată la mare distanţă de Cehia, cu 70 de firme, şi de Ungaria, cu 72. „La polul opus, economiile cele mai slab reprezentate sunt Bulgaria, ţările baltice şi România, care furnizează împreună un total de doar 51 de companii din cele 500“, spune directorul Coface.
O surpriză de proporţii în acest an este oferită de Ucraina, care a reuşit să intre în top cu 66 de societăţi, dintre care una în top zece. Naftogaz Ukrainy, producător şi distribuitor de gaze naturale, se situează pe locul patru, cu o cifră de afaceri de 6,45 miliarde euro, în creştere cu 164,8% faţă de 2007. „Prezenţa Ucrainei, o ţară afectată profund de criza economică, se datorează în principal marilor companii naţionale din domeniul extracţiei şi prelucrării resurselor primare şi din domeniul energetic“, arată raportul Coface.
Venituri mari, pierderi la fel de mari
Celelalte nume româneşti din Top 500 Coface sunt Automobile Dacia, Carrefour România, Real – Hypermarket, Mol România, Coca-Cola HBC, Arabesque, Nokia România şi Mercedes-Benz România. Din clasament lipsesc companii precum Metro Cash&Carry, Rompetrol Downstream, Petrotel – Lukoil, Orange, Lukoil, Vodafone şi GDF Suez Energy, toate cu cifre de afaceri mai mari de un miliard de euro.
Profitabilitatea companiilor din top oferă de asemenea surprize. Prima clasată, PKN Orlen, a înregistrat o pierdere de 717,5 milioane euro. Cea mai profitabilă societate de anul trecut este producătorul de electricitate din Cehia, CEZ, care a obţinut un câştig net de 1,88 miliarde euro, fiind urmată în clasament de Naftogaz Ukrainy, cu un profit de 1,48 miliarde euro. Criza economică care a lovit din plin anul acesta economiile din regiunea analizată va afecta semnificativ firmele, în special pe cele din sectorul energetic, unde ieftinirile sunt importante. Preţul barilului de petrol, spre exemplu, s-a situat tot anul la mai puţin de jumătate faţă de maximul de anul trecut. Efectele pot fi observate şi în rezultatele din primul semestru al anului. Petrom, de exemplu, a consemnat, în primele şase luni, o scădere a cifrei de afaceri de 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi o micşorare a profitului net de 45%.
Semnalele sunt negative pentru o posibilă majorare a numărului de companii autohtone în topul regiunii. „Ținând cont de evoluţia de ansamblu a companiilor româneşti din acest an, ca şi de multitudinea problemelor cu care s-au confruntat (blocaj financiar, creşterea dramatică a numărului de insolvenţe etc.), este puţin probabil ca, pe baza rezultatelor din 2009, să fie regăsite mai multe companii în topul din 2010“, spune directorul Coface România.
„Devansarea de către firmele româneşti a altor firme din ECE este puţin probabilă, dacă ţinem cont de faptul că România a fost una dintre ţările ECE cele mai afectate de situaţia economică globală“, adaugă acesta. Deocamdată, topul din acest an confirmă mediocritatea economiei româneşti în raport cu statele din regiune. Chiar dacă economia autohtonă îşi va reveni anul viitor, distanţa faţă de statele dezvoltate va persista foarte mult.
Devansarea de către firmele româneşti a altor firme din ECE în topul ce va cuprinde datele din 2009 este puţin probabilă, dacă ţinem cont de situaţia actuală.
Cristian Ionescu, director Coface România
1,9 mld. euro este profitul net înregistrat anul trecut de cehii de la CEZ, cel mai mare câştig net realizat de o companie din Europa Centrală şi de Est