După cinci ani de letargie pe piaţa construcţiilor de locuinţe, anul 2014 a adus un număr de şantiere noi comparabil cu cel din perioada de dinaintea „boom-ului“ imobiliar. Bucureştiul dă din nou tonul.
Capital a realizat un top al dezvoltatorilor imobiliari care au cele mai multe locuinţe în construcţie la nivel naţional. Cei zece investitori care au intrat în clasament au în diferite etape de construcţie un număr de 3.922 de apartamente, grupate în 25 de proiecte rezidenţiale, dintre care 63% fac parte din ansambluri amplasate în Bucureşti şi împrejurimi. Spre deosebire de anii de vârf ai pieţei imobiliare, când astfel de ierarhizări erau dominate de investitorii străini, acum lista cuprinde cu precădere antreprenori români. În plus, jumătate din clasament este compus din nume consacrate în ultimii ani, care înlocuiesc dezvoltatorii ce au simțit puternic efectele crizei. O similitudine cu pleiada de investitori care s-au făcut cunoscuţi în 2007-2008 sunt planurile pe care le avansează noua generaţie de dezvoltatori. Cei zece antreprenori identificaţi de Capital îşi propun să construiască peste 23.000 de locuinţe, din care circa 35% sunt programate pentru oraşe precum Braşov, Arad, Timişoara, Oradea, Sibiu şi Cluj-Napoca, iar restul ar trebui ridicate în Bucureşti şi localităţile învecinate. Un element comun al acestor investitori este optimismul cu care privesc dezvoltarea sectorului rezidenţial în anii care urmează. Dacă preocuparea predecesorilor lor era creşterea constantă a preţurilor de vânzare, mesajul pe care îl transmite noua garnitură de antreprenori este că atenţia se îndreaptă acum spre volum.
„Dezvoltatorii au înţeles că au ajuns la o marjă de profit cu care se poate lucra şi se concentrează pe un volum mai mare de vânzări. În 2015, ritmul de vânzări va fi, probabil, dublu faţă de rezultatele din 2014, la nivelul pieţei bucureştene. Pentru anul viitor prevăd o revenire la situaţia din 2006“, preconizează Lucian Mateescu, directorul general al Impact Developer & Contractor, companie care pe parcursul acestui an a ajuns să fie controlată de Gheorghe Iaciu, investitor concentrat până acum pe sectorul comercial al pieţei imobiliare.
Avangarda rezidenţială
Robertino Georgescu şi Daniel Drăgulin, Simon Maurer, Ofer Lieberson, Dan Liviu-Marius şi Abu-Lail Akram, Petre şi Marilena Niculae sunt investitori care, deşi cu un istoric pe piaţa rezidenţială, au intrat în lumina reflectoarelor abia de curând. Foşti colegi de liceu, Georgescu şi Drăgulin fac parte din noul val de investitori care au pariat pe zona de sud a Bucureştiului, care a cunoscut o dezvoltare remarcabilă tocmai în perioada de criză. Cei doi au construit în zonele Popeşti-Leordeni şi Berceni circa 1.500 de apartamente croite după plafoanele programului „Prima Casă“. Au intrat în atenţia presei în septembrie, după ce au cumpărat terenul de 13,9 ha aferent platformei Policolor, unde vor să construiască circa 6.000 de locuinţe. În prezent, ei dezvoltă şase proiecte noi în zone precum Aviaţiei, Apărătorii Patriei, Policolor sau Mihai Bravu.
Simon Maurer, cetăţean german de origine română, a devenit un exponent al dezvoltatorilor de locuinţe din Braşov. Proiectul său, Avantgarden 3 a ajuns la un număr de 1.670 de apartamente finalizate. Antreprenorul mai are în construcţie cinci imobile cu 398 de locuinţe la Braşov şi intenţionează să replice modelul şi la Sibiu unde a finalizat deja primul bloc cu 90 de apartamente dintr-un proiect care presupune construcţia a 1.800 de unităţi. El a început deja la Sibiu construcţia a încă două blocuri. „La începutul anului, ne-am propus o creştere a vânzărilor cu 10% faţă de 2013, când au fost vândute în Braşov 365 de unităţi, iar până la această dată avem o creştere de peste 25%“, spune Liliana Ţene, directorul de marketing al Maurer Imobiliare. Compania a vândut în acest an 455 de apartamente la Braşov şi 145 de unităţi la Sibiu.
Omul de afaceri israelian Ofer Lieberson, proprietarul companiei Tagor, dezvoltă în paralel peste 360 de apartamente în patru ansambluri distincte. El are în stadiu de finalizare un prim bloc cu 76 de apartamente, amplasat în Pipera, care face parte dintr-un proiect cu 600 de unităţi; a început în septembrie dezvoltarea a încă două blocuri cu 75 de locuinţe în Bragadiru, care completează alte două imobile cu un număr similar de unităţi deja construite; mai are în lucru, la Arad, un bloc cu 11 etaje, format din 107 apartamente şi unul identic ca dimensiune în Timişoara.
Dan Liviu-Marius şi Abu-Lail Akram sunt cei doi investitori care duc mai departe proiectul Cortina Residence, intrat în faliment în 2010 cu datorii de circa 25 mil. euro. Au cumpărat structura unui bloc cu 270 de apartamente la un preţ de 3,7 mil. euro, fără TVA, şi în octombrie anul trecut au reluat lucrările rămase la etajul trei.
Petre şi Marilena Niculae se apropie de finalizarea ansamblului 19th Residence, lângă Carrefour Orhideea. Gândit iniţial ca un imobil cu 187 de apartamente şi spaţii comerciale la parter, investitorii au decis să transforme şi magazinele în locuinţe, crescând numărul la 200 de unităţi. Reprezentantul de vânzări al proiectului spune că, până acum, au fost semnate circa 50 de contracte de vânzare.
Investitori cu tradiţie
Ceilalţi cinci investitori prezenţi în clasament sunt nume deja consacrate pe piaţa locală sau internaţională. Arădeanul Alexandru Bercea, care ocupă locul 171 în Top 300 Cei mai bogați români, are în diferite etape de construcţie circa 700 de apartamente în Oradea, Cluj, Braşov şi Timişoara. Planurile grupului Alber Holding, controlat de Bercea, prevăd finalizarea a 600 de unităţi în 2015, care se vor adăuga unui portofoliu de 3.500 de locuinţe construite de-a lungul timpului.
Americanii de la Europa Capital, parte a Rockefeller Group International, şi RPF Development au în construcţie 295 de apartamente. Cei doi parteneri lucrează la ultima etapă a proiectului Vitan Residence 2, care are deja finalizate 240 de apartamente, şi au ajuns la ultimul etaj cu primul bloc de 85 de apartamente din Tineretului Park Residence. „Observăm o creştere de 50% a numărului de clienţi cu care se încheie contracte. În ultimele opt luni am vândut, în medie, circa 11 apartamente pe proiect, lunar, comparativ cu un ritm de 7-8 unităţi în ianuarie-februarie şi anul trecut“, explică Robert Kurthy, managing director RPF Development.
După ce a rezervat 50 de apartamente la trei săptămâni de la lansarea Cartierului Salcâmilor, care va completa ansamblul Greenfield din Băneasa, Lucian Mateescu prevede pentru anul viitor vânzarea a cel puțin 500 de apartamente. Primele trei blocuri dintr-un total de nouă aflate în construcţie, vor fi finalizate în decembrie, iar Mateescu se aşteaptă ca, până la mijlocul anului viitor, să epuizeze toate cele 252 de locuinţe aflate în dezvoltare, după care va urma un nou calup de nouă blocuri cu 280 de apartamente. „Băncile sunt în poziţia în care se uită cu respect la fiecare solicitare de credit. Orice persoană eligibilă poate accesa un credit cu o dobândă anuală de circa 5% pe împrumuturile în lei. Sunt multe persoane care îşi permit să plătească un avans de 15% şi ulterior o rată mai mică decât o chirie“, argumentează Mateescu în favoarea unui an 2015 cu rezultate superioare.
Fondul de investiţii finlandez Ahlström Capital a decis să extindă ansamblurile Scandinavia şi Fortuna, construite aproape de ieşirea spre Bragadiru, cu încă 228 de apartamente, după ce în 2011 şi 2012 a predat 537 de locuinţe. Decizia a venit după ce în primele trei luni ale anului a reuşit să vândă apartamente în valoare de 3 mil. euro. Blocurile în construcţie fac parte dintr-o etapă care ar urma să cuprindă în total 1.000 de locuinţe.
Un alt milionar prezent în lista dezvoltatorilor cu portofolii mari în construcţie este Mohammad Murad, ocupantul locului 64 în Top 300 Cei mai bogați români. După ce în noiembrie, Murad a încheiat construcţia unui complex cu 90 de apartamente în nordul Bucureştiului, acum se apropie şi de finalizarea primului bloc cu 119 apartamente din proiectul Onix Residence, amplasat în spatele Carrefour Orhideea. El a început deja construcţia celui de-al doilea bloc, ambele făcând parte dintr-un proiect format din cinci imobile cu peste 400 de locuinţe. Planurile celor zece investitori sunt de durată, însă rămâne de văzut cum vor răspunde cumpărătorii la avalanşa de proiecte pe care aceştia le aruncă în piaţă.
3.922 de apartamente au în construcţie cei mai activi zece dezvoltatori de locuinţe, majoritatea în interiorul Bucureştiului