Căpșunile și spanacul continuă să fie în fruntea listei anuale a fructelor și legumelor „Dirty Dozen”, având cele mai ridicate niveluri de pesticide. Conform Ghidului Cumpărătorului 2022, pe listă se mai află și nectarinele, merele, strugurii, ardeiul gras și ardeiul iute, potrivit CNN.
Cireșele, piersicile, perele, țelina și roșiile, pline de pesticide
Cireșele s-au clasat anul acesta pe locul opt pe lista celor mai contaminate 12 alimente, urmate de piersici, pere, țelină și roșii.
Avocado a avut cele mai scăzute niveluri de pesticide dintre cele 46 de alimente testate, urmate de porumb dulce, ananas, ceapă și papaya.
Dar specialiștii le recomandă americanilor să nu renunțe să mâncați aceste produse, pline de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, ci să aleagă versiunile organice.
Publicat anual începând din 2004, raportul folosește datele de testare ale Departamentului Agriculturii din SUA pentru a clasifica 46 de alimente într-un top al produselor celor mai contaminate cu reziduuri de pesticide.
Cum afectează pesticidele sănătatea
Pericolele pentru sănătate depind de tipul pesticidelor, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Pesticidele pot afecta sistemul nervos, pot irita ochii și pielea, pot interfera cu sistemul hormonal sau pot provoca cancer.
Pesticidul DCPA, clasificat de EPA ca posibil cancerigen uman, interzis în 2009 de Uniunea Europeană, a fost detectat frecvent în gulii și varză, se arată în raportul EWG.
Clorpirifos, un pesticid folosit adesea la nuci și pomi fructiferi și pe culturi de rând, cum ar fi broccoli și conopidă, a fost interzis de EPA în februarie 2022, după un efort de 15 ani al organizațiilor de mediu.
Pesticidele afectează și sistemul endocrin al fetușilor.
„Chiar și o expunere scurtă la pesticide care modifică funcția endocrină poate provoca daune permanente”, potrivit EPA.