Şapte din primele zece naţionalităţi care au comis infracţiuni pe teritoriul Marii Britanii sunt din Europa. Polonia se situează pe primul loc cu 4.742 de presupuse infracţiuni, înaintea României, cu 3.952, şi a Lituaniei, cu 2.561. Poliţia a arestat, de asemenea, 436 de australieni.
În ansamblu, cetăţenii străini sunt acuzaţi de un sfert din totalul infracţiunilor comise la Londra anul trecut. Uimitor, aceşti infractori sunt în proporţie de nouă din zece suspecţi de trafic droguri şi sunt responsabili pentru mai mult de una din trei infracţiuni cu caracter sexual. Aceste datele vor spori impactul avertismentului privind existenţa unui „val imigrant infracţional” în creştere, notează ziarul. În urmă cu patru ani, cetăţenii străini era acuzaţi de comiterea a unei infracţiuni din cinci.
Atacurile comise de infractori est-europeni în ultimele luni au sporit preocupările cu privire la o verificare defectuoasă a noilor veniţi. La începutul acestei săptămâni, un hoţ polonez a fost condamnat la cel puţin 34 de ani pentru uciderea unui cuplu vârstnic, la numai o săptămână după ce sosise în Marea Britanie. Ireneusz Bartnowski, de 22 de ani, i-a înjunghiat mortal pe Guiseppe şi Caterina Massaro din Wolverhampton. Atacatorul i-a aşteptat în dormitor şi i-a atact cu un cuţit şi un ciocan, potrivit tribunalului.
Statisticile Poliţiei Metropolitane au fost prezentate de secţia din Londra a BBC Politics. Acestea indică naţionalitatea infractorilor – fie că sunt acuzaţi şi duşi la tribunal, amendaţi sau avertizaţi – în decurs de un an precum şi natura infracţiunii. Din septembrie 2010 până la 31 august 2011, poliţia metropolitană a acţionat în justiţie 195.714 de suspecţi. Dintre aceştia, 46.588 sunt cetăţeni străini, reprezentând 24% din total. Ceilalţi 149.126 de suspecţi sunt britanici.
Un fost condamnat polonez a declarat că sistemul legal britanic este slab. Infractorii polonezi au comparat închisorile britanice cu saloanele ‘spa’, a afirmat el, adăugând că aceştia s-ar gândi de două ori dacă ar fi să fie trimişi în ţara lor pentru efectuarea pedepsei.
Unii critici afirmă că deschiderea graniţelor Marii Britanii cu alte state membre ale UE a făcut imposibilă verificarea persoanelor care vin în ţară. În multe cazuri, reglementările de la Bruxelles fac imposibilă oprirea infractorilor la intrarea în ţară chiar dacă se cunosc antecedentele lor penale. Legile UE restricţionează, de asemenea, posibilitatea autorităţilor de a-i trimite pe infractori în ţările lor de origine după efectuarea pedepsei cu închisoarea. În prezent, peste 11.000 infractori de naţionalitate străină se află în spatele gratiilor în Anglia şi Ţara Galilor. „Orice infractor de naţionalitate străină condamnat la peste 12 luni de închisoare este automat recomandat pentru expulzare”, a afirmat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru control la frontieră.
Sursa: Agerpres