În treisprezece oraşe americane venitul mediu al persoanelor cu vârsta între 18 şi 34 de ani este mai mic decât suma necesară contractării unui credit ipotecar. Oraşele californiene San Jose şi San Francisco au pieţele rezidenţiale cele mai puţin accesibile. "Am un salariu bun şi fac tot ce s-ar presupune că ar fi bine să fac, dar tot nu reuşesc. Piaţa caselor este atât de inflamată!", spune un tânăr din New York.
Verdict dur pentru tinerii americani. Preţurile prohibitive ale caselor îi ţin departe de piaţa imobiliară din nu mai puţin de treisprezece metropole americane, conform calculelor realizate de Bloomberg. Veniturile medii ale persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani sunt mai mici decât câştigurile minime pentru a se calific la un credit ipotecar în oraşele care escaladează baloane speculative în rezidenţial. Tinerii nu au ce căuta în New York, Boston, Washington, Denver, Seattle, Miami, Portland şi în şase localităţi din statul California.
Nici măcar să te afli în Silicon Valley nu este o fericire să te afli, dacă nu eşti printre cei mai buni. Preţurile din metropolele apropiate San Francisco şi San Jose sunt la cer. Un tânăr cu venituri medii pentru aceste zone nu dispune nici măcar de jumătate din banii care ar fi necesari pentru o achiziţie prin credit a unor locuinţe care au cele mai ridicate valori medii din SUA, de 924.825 dolari şi, respectiv 764.925 dolari. Cele două oraşe afişează cea mai mare discrepanţă între câştigurile tinerilor şi suma minimă necesară cumpărării unei locuinţe unifamiliale (de 80.162 dolari pentru San Jose şi 60.975 dolari pentru San Francisco).
Tot trei localităţi din California se situează şi pe locurile următoare. Este vorba de metropola Los Angeles, de San Diego şi de Sacramento, unde deficitul afişat este de 45.761 dolari în primul caz, de 36.084 dolari în cel de-al doilea şi de 6.636 dolari în cel de-al treilea.
Vrei în Manhattan? Poate doar într-o bucătărie!
New York şi Seattle sunt primele oraşe care vin din afara Californiei să completeze topul pieţelor imobilare închise pentru tineri. În cazul New York statistica este înşelătoare pentru că în timp ce o serie de cartiere şi de suburbii sunt accesibile pentru achiziţii de case prin credit, pentru Manhattan, cu preţuri medii ale locuinţelor de 374.350 dolari, tinerii abia dacă pot să se califice pentru a se împrumuta pentru cumpărarea echivalentului unei bucătării. Pentru Brooklyn, Queens şi Kings County (unde este insula Manhattan) groapa dintre câştigurile persoanelor cu vârsta între 18 şi 34 de ani şi suma minimă care te lasă să te califici la un credit ipotecar este de 52.262 dolari.
Unde este loc şi pentru tineri
Există însă şi metropole unde tinerii chiar pot să se împrumute pentru achiziţia unei locuinţe. Fostele capitale mondiale ale industriei auto şi a oţelului, Detroit şi, respectiv Pittsburgh au pieţe rezidenţiale accesibile tinerilor, Bloomberg calculând pentru aceştia un surplus de peste 20.000 de euro care le+ar permite contractarea unui credit ipotecar. De notat este că nu sunt salariile cele care le asigură celor născuţi la cumpăna dintre milenii intrarea în piaţa rezidenţială. Veniturile medii din cele două oraşe sunt de 36.000-37.00o de dolari, cu un sfert până la o treime mai scăzute decât în Silicon Valley. Sunt preţurile joase ale locuinţelor care pemit cumpărarea în condiţii economice a unei locuinţe pentru cei care vor să întemeieze o familie. Astfel, în Detroit preţul mediu al unei locuinţe este de 110.075 dolari, iar în Pittsburgh de 123.950 dolari, de şapte până la şase ori mai mici decât în San Jose sau San Francisco.
Un diferenţial pozitiv de aproximativ 18.000 de dolari în favoarea cumpătorilor de case între venituri şi suma minimă care îţi oferă acces la piaţa creditului mai este calculat de autorii studiului şi pentru alte oraşe precum Cincinnati (Ohio), Kansas City (Missouri), Cleveland (Ohio), Indianapolis (Indiana), Buffalo (New York), Saint Louis (Missouri) şi Birmingham (Alabama) şi Memphis (Tennessee), oraşul cu cele mai mici preţuri în imobiliare.
De unde sumă pentru avans?
Calculele Bloomberg se bazează pe preţurile din piaţa rezidenţială afişate la nivelul lunii aprilie a.c. pentru 50 de oraşe americane de portalul imobiliar Zillow, veniturile medii ale tinerilor sunt cele furnizate de autoritatea de resort, U.S. Census Bureau, în timp ce creditele sunt calculate pentru un standard care presupune o plată în avans a 20% din sumă şi o eşalonare a ratelor pentru 30 de ani la dobânzile fixe din anul 2015.
Totuşi, problema cea mai mare este că foarte puţini dintre tineri îşi permit să economisească banii necesari pentru avansul pe care să îl pună la achiziţia casei, aşa cum subliniază Mark Vitner senior economist la Wells Fargo Securities LLC în Charlotte, statul Carolina de Nord. "Este tot mai greu să cumperi locuinţă în oraş", spune acesta.
Este şi cazul lui Dan Smart, în vârstă de 28 de ani, care a rămas în New York după terminarea şcolii. El a vrut să cumpere o proprietate pentru a prinde rădăcini, dar preţurile mari i-au făcut imposibilă misiunea. "Am un salariu bun şi fac tot ce s-ar presupune că ar fi bine să fac, dar tot nu reuşesc să economisesc suficient pentru a ajunge la acea sumă. Piaţa caselor este atât de inflamată!", a declarat acesta.