Topul paradisurilor fiscale. Insulele unde bogații lumii își ascund banii

bani avere control paradis fiscal

SURSA FOTO: Dreamstime

Topul paradisurilor fiscale. Persoanele fizice și corporațiile folosesc paradisurile fiscale pentru a-și reduce poverile fiscale și a-și proteja averile de mâna lungă a statului în jurisdicții cu impozite reduse sau fără impozite.

Ce este un paradis fiscal

Un paradis fiscal oferă companiilor și persoanelor străine obligații fiscale minime sau zero, în combinație cu un mediu stabil din punct de vedere politic și economic.

Entitățile pot folosi legal paradisurile fiscale pentru a-și ține banii câștigați în străinătate, evitând în același timp impozite mai mari în SUA și în alte țări, scrie Visualcapitalist.

Paradisurile fiscale nu sunt ilegale. Și atât timp cât ele există, companiile se vor folosi de ele. Temerile pe care le ridică aceste sisteme de taxare foarte avantajoase și care respectă secretul bancar sunt legate de ascunderea banilor murdari, obținuți din droguri, trafic de arme și alte activități ilegale.

Pe lângă regimurile de taxare foarte avantajoase pentru companii, în aceste țări populația nu plătește taxe pe venituri. Și tot aici trăiesc unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii.

Top 10 paradisuri fiscale din întreaga lume

  1. Hong Kong 2,8 mil. USD
  2. Elveția 2,6 mil. USD
  3. Singapore 1,6 mil. USD
  4. Luxemburg 629 miliarde USD
  5. Jersey 281 miliarde USD
  6. Bahrain 270 miliarde USD
  7. Insulele Cayman 239 miliarde USD
  8. Panama 187 miliarde USD
  9. Macao 147 miliarde USD
  10. Insula Man 142 miliarde USD

Hong Kong, în fruntea topului, cu peste 2,8 trilioane de dolari în averi offshore

Hong Kong se află în fruntea listei cu peste 2,8 trilioane de dolari în averi offshore. Teritoriul se mândrește cu o infrastructură bancară puternică și un mediu favorabil afacerilor. În plus, legea privind impozitul pe profit offshore permite proprietarilor offshore să plătească impozit 0% pe venitul offshore.

Rămâne de văzut în ce măsură controlul mai strâns al Chinei asupra regiunii cu administrație specială va afecta tratamentul fiscal offshore pe termen lung.

După Hong Kong, Elveția găzduiește cea mai mare bogăție financiară offshore. Țara a servit mult timp ca un refugiu sigur pentru banii bogaților, în special din țările vest-europene. Pe locul al treilea se află Singapore, cu peste 1,6 trilioane de dolari în averi offshore.

Confidențialitatea și accesibilitatea

Pe măsură ce lumea continuă să se confrunte cu provocările prezentate de paradisurile fiscale offshore, continuă dezbaterile privind echilibrul dintre optimizarea fiscală, practicile fiscale responsabile și necesitatea cooperării globale.

De aceea, susțin economiștii, este important ca guvernele, autoritățile de reglementare și organismele internaționale să colaboreze pentru a asigura un sistem fiscal corect și echitabil care promovează creșterea economică, stabilitatea și bunăstarea socială.

Cu toate acestea, când vine vorba de depozitarea banilor în conturi bancare offshore pentru a reduce obligațiile fiscale, trebuie luați în considerare doi factori cruciali: confidențialitatea și accesibilitatea.

Datorită culturii populare și relatărilor din mass-media, s-ar putea să vă imaginați o bancă secretă din Elveția sau o națiune insulară retrasă din Caraibe. Deși există o doză de adevăr în această percepție, realitatea celor mai mari paradisuri fiscale din lume este mult mai diversă. Aceste paradisuri nu sunt limitate doar la națiunile mici, ci și mari puteri economice.