Ierarhie Cele mai importante 81 de unitati de cazare din turismul autohton sunt controlate de o mana de oameni de afaceri mai mult sau mai putin controversati. Dintre aceste hoteluri, 14 sunt clasificate la patru si cinci stele
Noua oameni de afaceri din topul celor mai bogati romani detin impreuna circa 30.000 de locuri de cazare, adica aproape 9% din capacitatea totala a Romaniei. Cum au reusit ei sa puna mana pe aceste portofolii fantastice?
Unii, prin privatizari despre care se mai vorbeste si acum, si nu de bine. Altii, prin investitii consecvente, planificate cu atentie an de an. Sau prin tranzactii spectaculoase, care i-au lasat cu gura cascata pe ceilalti jucatori din piata. Nici o poveste despre “Cum sa ajungi magnat in industria hoteliera” nu seamana cu cealalta, asa cum nici unul din cei noua oameni de afaceri nu seamana unul cu celalalt. Unul este vicepremier in actualul guvern, timp in care a reusit sa faca una dintre cele mai mari tranzactii din piata. Trei dintre ei investesc cu grija in fiecare an, asteptand sa culeaga roadele dupa integrarea in Uniunea Europeana. Un altul este prea putin preocupat de asta, in ideea ca se adreseaza turistilor cu venituri medii, neglijand potentialul miilor de camere pe care le detine. Cinci dintre ei sunt oameni de afaceri fie straini, fie romani, ale caror nume sunt conectate atat cu fosta, cat si cu actuala putere, lucru benefic pentru afacerile lor. Sa fie afacerile si politica combinatia norocoasa? Nu neaparat, pentru ca pe clienti ii atrage altceva: un hotel renovat, un bun raport calitate/pret si un brand adus de-afara.
Ca industria hoteliera este mai profitabila decat pare la prima vedere, o dovedeste numarul mare de hoteluri care rasar peste noapte. Din ce in ce mai multi oameni de afaceri care au castigat bani frumosi in alte industrii se arunca acum, in speranta imbogatirii peste noapte, intr-o piata in care competitia se va inteti abia anul viitor.
Conform estimarilor facute de compania de consultanta hoteliera Peacock Hotels, investitiile in industria hoteliera ar putea depasi un miliard de euro in urmatorii trei ani, dupa ce anul trecut s-au situat in jurul sumei de 400 milioane euro. O alta tendinta semnificativa pentru viitorul apropiat este orientarea investitiilor de cinci stele si catre orase mari din provincie, cum ar fi Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta si Sibiu.
Ioan si Viorel Micula – 3.180 camere
Fratii Ioan si Viorel Micula sunt invidiatii posesori a 12 hoteluri de pe litoral, cumparate la privatizarea din 2002, plus inca patru unitati in judetul Bihor. “In 2006, ne-am propus sa facem investitii majore in zona montana din judetul Bihor, fiind motivati de potentialul extraordinar al acesteia.
De asemenea, intentionam sa dotam hotelurile de pe litoral si din Baile Felix cu echipamente si instalatii de ultima ora”, spune Viorel Micula. Cifra de afaceri realizata anul trecut din activitatea turistica s-a ridicat la 8,2 milioane euro, relativ putin pentru numarul mare de camere din portofoliu. Conform estimarilor revistei Capital, valoarea de piata a celor 3.180 de camere clasificate in mare parte la doua stele se ridica la circa 32 milioane euro. Acuzati de voci din piata ca lipsa investitiilor in hotelurile de pe litoral a dus la scaderea drastica a numarului de turisti in Neptun – statiune unde se afla cele mai multe hoteluri ale celor doi oameni de afaceri – cei doi spun ca au investit peste sapte milioane de euro in ultimii ani si ca hotelurile lor se adreseaza turistilor cu venituri medii.
Josef Goschy – 2.520 camere
Dupa ce in 2004 a reusit performanta ca toate societatile din holding sa fuzioneze, in 2005, Josef Goschy a incetinit putin ritmul. Dar are motive sa fie multumit, mai ales ca a ajuns pe locul doi in topul celor mai importanti jucatori din piata. Valoarea de piata a proprietatilor Unita Turism Holding, al caror actionar majoritar este omul de afaceri, se ridica la 145 milioane dolari. “Pentru anul 2006, ne-am propus inceperea lucrarilor de modernizare a tuturor spatiilor de cazare din toate unitatile hoteliere, asa incat pana la sfarsitul anului 2007 aceste lucrari sa fie finalizate in totalitate. De asemenea, vor incepe lucrarile de construire a unui complex multifunctional in statiunea Lacul Sarat, a carui valoare totala se va ridica la peste 4,5 milioane dolari”, spune Josef Goschy. In 2005, s-au facut investitii in valoare de 2,4 milioane dolari, iar cele mai mari sume au fost investite la hotel Moldova Iasi, hotelurile Deva si Sarmis din Deva, hotel Belvedere Cluj-Napoca, hotel Transilvania Alba Iulia, hotel Fantanele si hotelul Traian din Drobeta Turnu-Severin. Cel mai profitabil hotel este Belvedere din Cluj-Napoca, cu o cifra de afaceri pe 2005 de 1,5 milioane de dolari.
Mohamad Murad – 2.200 camere
Lui Mohammad Murad ii place in Romania. Pentru ca afacerile sale cresc consecvent de la an la an, iar odata cu ele, evident, averea sa, care a ajuns in 2005 la circa 70 milioane de euro. Desigur, cea mai mare parte a acestei sume provine din afacerile pe care le are in industria hoteliera. La cele sase hoteluri ale sale (trei in Mamaia, unul in Olimp, unul in Jupiter, unul in Sangeorz Bai), anul trecut s-a mai adaugat un hotel in Capitala. Cum cele sase hoteluri au fost foarte profitabile in 2005, el si-a permis sa aloce mai mult de zece milioane euro pentru hotelul Phoenicia din Bucuresti. Cele 350 de camere sunt clasificate la patru stele si au fost inaugurate la sfarsitul anului trecut, astfel incat capacitatea de cazare a grupului pe care il conduce a ajuns la 5.500 de locuri. In acest an, numarul de locuri va spori, intrucat Murad va incepe constructia unui hotel tot pe litoral, de data asta in statiunea Navodari. In plus, va construi un nou cartier de vile, avand in vedere ca celelalte trei incepute anul trecut s-au vandut foarte bine. Pe langa hoteluri si vile, Murad mai detine lantul de restaurante Spring Time, o fabrica de mobila, o firma si un depozit de materiale de constructii.
Radu Enache – 1.700 camere
Anul trecut, Radu Enache a inaugurat doua noi hoteluri Ibis, unul in Bucuresti, si celalalt in Constanta, care l-au costat pe omul de afaceri 15 milioane de euro. In acest fel, portofoliul lantului Continental, care a avut in 2005 un grad mediu de ocupare de 65%, a ajuns la 15 hoteluri si 1.700 camere. Cele mai profitabile hoteluri din lant sunt Ibis Nord si Continental Arad. Cifra de afaceri a lantului a atins 22-23 milioane euro in 2005, 70% din clienti fiind straini. Din planurile de dezvoltare fac parte un Ibis la Sibiu, in 2006, si unul la Timisoara, in 2007. Tot in 2006, Continental va debuta pe piata hoteliera de doua stele, cu o marca ce se numeste, deocamdata, Continental Expres, dar ar putea sa fie Premiere Clase sau Etap, daca lantul Accor doreste sa-i fie partener si in acest business. Unde va fi primul hotel din aceasta categorie? “Chiar unde sunt birourile noastre acum, pentru ca terenul se intinde pe 1.400 metri patrati, suficient pentru a construi un hotel cu 7-8 etaje si 100 de camere”, explica Radu Enache. El a inceput renovarea hotelului Continental din Capitala, pentru care negociaza semnarea unui contract de franciza cu un lant strain.
Iosif Armas – 1.247 camere
In ultimii sase ani, Iosif Armas a reusit sa-si treaca in portofoliu sase hoteluri din statiunea Herculane, care cumuleaza peste 1.200 de camere. Reunite sub umbrela firmei Hercules, hotelurile (dintre care doua sunt in proces de renovare) au avut anul trecut incasari de peste 5,5 milioane euro si un profit net de 377 mii de euro. “De cand le-am cumparat, am investit in aceste hoteluri peste 3,3 milioane euro si mai e nevoie de investitii de 5-7 milioane de euro, pe care le vom face in doi ani”, explica Armas. In plus, omul de afaceri se gandeste sa mai faca achizitii de hoteluri la munte, dar si pe litoral. “Cand s-a privatizat societatea, hotelurile aveau un grad de ocupare de 30%. Acum, acesta a crescut pana la 55-62%. Multi, in turism, au pierderi si oricine declara un profit mai mare de 10% in acest domeniu este suspect”, adauga omul de afaceri. El anunta ca, in afara de investitiile in modernizarea hotelurilor, va deschide la Herculane sapte terase in aer liber, cu cate 350 de locuri fiecare, o ferma ecologica si va investi si intr-o partie de schi cu zapada artificiala. De la 300 de angajati cati avea compania acum cinci ani, a ajuns la 800. Planurile de viitor includ modernizarea aeroportului din Caransebes, pentru a primi mai multi turisti straini.
Gabriel Popoviciu & Radu Dimofte – 1.102 camere
Unul dintre cele mai puternice tandemuri de oameni de afaceri romani si, cu siguranta, cel mai discret, cei doi oameni de afaceri controleaza patru hoteluri: Howard Johnson*****, Best Western Parc****, Turist* – toate trei din Bucuresti – si hotelul Paltinis*** din Predeal. Pana acum, cei doi oameni de afaceri au investit in proprietatile lor 40 de milioane de euro, alte cateva zeci de milioane fiind prevazute pentru urmatoarele investitii. Circa 10 milioane de euro vor intra in renovarea hotelului Turist, care va fi modernizat, ridicat la patru stele si afiliat lantului Ramada pana in primavara anului viitor. Hotelul Turist va avea unul dintre cele mai mari centre de conferinte si o capacitate de 600 de camere. Alte cateva milioane de euro vor fi alocate renovarii hotelului Paltinis din Sinaia. In plus, cei doi investitori vor aloca circa noua milioane de euro pentru deschiderea, in lunile urmatoare, a unui hotel Ramada Encore (160 de camere), in cadrul proiectului Baneasa Investment. Pe langa acestea, in portofoliul celor doi a aparut si Trend Hospitality, companie de consultanta si management, care, printre altele, coordoneaza si planurile lantului Cendant pe teritoriul Romaniei, lant care are in portofoliu mai multe branduri, printre care Howard Johnson si Ramada. Cele mai importante hoteluri ale grupului, Howard Johnson si Parc, au incheiat anul trecut cu cifre de afaceri de 12, respectiv 5,5 milioane de euro. Alte planuri de investitii? “Intentii sunt permanent. Unde gasim locatii bune, o sa ne gandim la posibilitatea unor noi investitii”, spune Tinu Sebesanu, directorul general al Trend Hospitality.
George Copos – 951 camere
Gratie achizitiei de cinci stele facute anul trecut (hotelul Hilton), care l-a costat 20 de milioane de euro, George Copos a ajuns sa detina 951 de camere si doua din cele sase hoteluri de cinci stele din Capitala. Asta pe langa cele doua hoteluri de pe litoral (Astoria si Europa din Eforie Nord) si cele trei din Poiana Brasov (Sportul, Bradul, Poiana). In acest an, omul de afaceri incepe renovarea hotelului Hilton, pentru infrumusetarea caruia va scoate din buzunar trei milioane de euro. Tot atat va investi si in modernizarea restaurantelor si salilor de conferinta de la Crowne Plaza. Iar planurile sale de viitor nu se opresc aici. In urmatorii doi-trei ani, Copos va investi peste 150 milioane de euro in constructia a trei apart-hoteluri (doua langa Hilton si unul langa Crowne Plaza), a unui turn de birouri ce va avea 117 metri inaltime si o sala de conferinte cu 1.000 de locuri, plus un cartier rezidential pe malul lacului Grivita, unde a cumparat un teren de 80.000 metri patrati.
Viorel Paunescu – 644 camere
Viorel Paunescu este, alaturi de vicepremierul Copos, unul dintre cei doi romani care controleaza doua hoteluri de cinci stele. Alaturi de Intercontinental***** si Rex***** din Mamaia, omul de afaceri mai detine pachetul majoritar si la hotelul Lido**** din Bucuresti. Cele trei hoteluri, care cumuleaza circa 650 de camere, au derulat anul trecut afaceri care se apropie de 20 mil. euro. In plus, Paunescu are toate sansele sa fie primul roman care ar avea in portofoliu trei hoteluri de cinci stele, pentru ca, spune el, companiile pe care le conduce lucreaza la un nou proiect: un alt hotel de cinci stele urmeaza sa fie construit pe un teren din vecinatatea hotelului Lido, iar brandul pe care doreste sa-l atraga omul de afaceri este Four Seasons. Desi in ultimul timp a fost asaltat de companii straine interesate de cumpararea hotelului Intercontinental, Paunescu a refuzat pana acum toate ofertele. Pentru Intercontinental, el a planificat in acest an investitii de peste 10 mil. dolari, pentru renovarea ultimelor patru etaje si pentru inaugurarea a peste 1.000 de locuri in noi sali de conferinte.
Fathi Taher – 555 camere
Lui Fathi Taher ii place sa spuna ca aparitia hotelul Marriott a schimbat fata turismului de business din Bucuresti si i-a facut pe oamenii de afaceri sa isi doreasca ceva mai mult decat o simpla camera de hotel. Potrivit propriilor declaratii, Taher si firma austriaca Strabag detin in proportii egale 70% din actiunile hotelului JW Marriott***** (402 camere). Despre zvonurile vehiculate in ultima vreme pe piata, conform carora ar vrea sa-si lichideze participatia la Marriott, Taher sustine exact contrariul. “Nu vreau sa vand, ba, dimpotriva, vreau sa mai cumpar actiuni la acest hotel si sa le las mostenire celor doua fiice ale mele”, sustine el. Un alt hotel controlat de omul de afaceri este Orizont din Predeal*** (153 de camere), proprietate la care Taher detine un pachet de actiuni de 30%, conform informatiilor furnizate de RASDAQ.
In plus, Taher spune ca va investi 20-25 de milioane de euro intr-un hotel de patru stele si 120 de camere, care va fi construit tot la Predeal.