Topul salariilor din companiile aflate sub aripa lui Videanu

Salariile medii ale celor care sunt angajaţi în unele companii de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri nu sunt chiar atât de mici. În condiţiile în care statistica spune că salariul mediu brut din România a fost în ianuarie de până în 2.000 de lei, există companii de stat unde acest câştig salarial "bate" înspre 7.000 de lei. capital.ro a realizat un top al celor mai mari salarii medii din companiile de stat aflate în subordinea

Salariile medii ale celor care sunt angajaţi în unele companii de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri nu sunt chiar atât de mici. În condiţiile în care statistica spune că salariul mediu brut din România a fost în ianuarie de până în 2.000 de lei, există companii de stat unde acest câştig salarial „bate” înspre 7.000 de lei. capital.ro a realizat un top al celor mai mari salarii medii din companiile de stat aflate în subordinea lui Videanu, aşa cum reiese din bugetele pe 2010, publicate în Monitorul Oficial.

Pe ultimul loc se află compania Hidroserv Porţile de Fier, societate care are un număr mediu de angajaţi de 555 de persoane, câştigul mediu al acestora fiind de 3.775 de lei. Compania are prevăzut pentru acest an un profit brut de 148.000 de lei.

Cu un salariu mediu de 4.179 de lei, Hidroserv Sebeş ocupă locul al nouălea, având 189 de angajaţi şi un profit brut la finalul acestui an de 695.000 de lei.

Pe poziţia a opta se află Societatea Comercială Carbonifera S.A. unde câştigul salarial mediu este de 4.116 lei. Producătorul de cărbune are doar 33 de angajaţi.

La Hidroserv Curtea de Argeş, salariul mediu pentru cei 280 de angajaţi este de 4.280 de lei, iar profitul previzionat pentru acest an este de 900.000 de lei.

Pe locul al şaselea se află Hidroserv Slatina, unde câştigul mediu salarial este de 4.337 de lei, iar profitul pe care compania şi-l propune pentru acest an este de 670.000 de lei.

O poziţie mai sus se află Societatea Comercială Teletrans S.A. unde cei 246 de angajaţi au un salariu mediu lunar de 4.465 de lei, în condiţiile unui profit de peste 11 milioane de lei.

Hidroserv Haţeg se află pe cea de-a patra poziţie, cu un câştig salarial mediu de 4.507 de lei per angajat. Profitul pe care societatea şi-l propune pentru acest an este de 417.000 de lei.  

Pentru campioanele clasamentului, cifrele publicate în Monitorul Oficial arată sume de peste 5.000 de lei pentru un angajat.

Astfel, Opcom S.A. are 80 de angajaţi şi un salariu mediu lunar de 5.389 de lei, profitul propus pentru acest an fiind de 1,3 milioane de lei. OPCOM îndeplineşte, în baza Codului comercial elaborat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, funcţia de administrare a pieţei de energie electrică

Pe locul al doilea, cu doar 4 angajaţi, se află S.C. Sălajul S.A. are un salariu mediu 5.417 lei. Profitul brut pe care cei 4 angajaţi se estimează că îl vor produce în acest an este de 30.000 de lei.

Pe primul loc în topul celor mai mari salarii medii din companiile de stat aflate în subordinea Ministerului Economiei este de Nuclearelectrica, unde câştigul mediu salarial lunar este de 6.838 de lei. Compania are 2.266 de angajaţi şi îşi propune să dezvolte în acest an un profit de 132 de milioane de lei.

În bugetul pentru acest an, publicat în MO, compania are alocată o sumă de 1,5 milioane de lei (aproximativ 360.000 de euro) pentru „cheltuieli de reclamă şi publicitate”.  La începutul acestui an, premierul Emil Boc a interzis ministerelor să mai încheie contracte de publicitate în primele şase luni ale acestui an, invocând resursele bugetare limitate, exceptate fiind doar „proiectele care nu pot fi derulate în lipsa unei campanii minime de promovare”.

Nuclearelectrica este singurul producător de energie nucleară din România, posedă Centrala nucleară de la Cernavodă şi este deţinută în proporţie de 90,28% de către Ministerul Economiei şi de 9,72% de Fondul Proprietatea.  

 În afară de companiile menţionate mai sus, există o mulţime de companii în care salariul mediu depăşeşte 3.000 de lei. Este cazul societăţilor Electrocentrale Bucureşti (3.187 de lei/angajat) sau Electrocentrale Galaţi (3.677 lei). De remarcat că Electrocentrale Bucureşti are prevăzută pentru acest an o pierdere de 306 milioane de lei.

Trebuie spus, totuşi, că în seria de companii pe care statul le deţine prin intermediul Ministerului Economiei, există şi societăţi unde salariul mediu abia depăşeşte 1.000 de lei. Este cazul Cugir, unde salariul mediu este de 1.761 de lei, sau Automecanica Moreni, unde câştigul mediu lunar este de 1.856 de lei.