Ţara cu cea mai mare creştere a numărului de sosiri ale turiştilor în România, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost Finlanda, dar numărul este mic.
Totuși, cele mai multe vizite fiind ale turiştilor din Austria, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai mari creşteri ale numărului de sosiri ale turişti în România, în primul semestru al acest an faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, a fost Finlanda, cu o majorare de +51,2%, până la 7.536 de vizitatori. Aceasta a fost urmată de Portugalia (+32,4%, până la 21.976 de turişti) şi Cipru (+28,5%, până la 8.513 de turişti).
La polul opus, ţările cu cele mai mari scăderi ale numărului de turişti veniţi în România au fost, în aceeaşi perioadă: Noua Zeelandă (-40%, până la 1.787 de turişti), Danemarca (-12%, până la 9.186 de turişti) şi Letonia (-11,6%, până la 4.887 de turişti), informează Mediafax.
În schimb, cel mai mare număr de sosiri în România le-au avut, în primul semestru al acestui an, turiştii din Austria, de aproape 2,6 milioane, dar în condiţiile unei majorări de +0,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţara a cărei Capitală este la Viena a fost urmată de Republica Moldova, cu 981.973 de sosiri, o creştere de +16%, şi de Bulgaria, cu 727.570 de vizitatori, dar o scădere de -4,6%.
Statistica INS arată că sosirile vizitatorilor străini în România, în primul semestrul al acestui an, au fost de 5,1 milioane, în creştere cu +7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii străini pentru călătoriile către România (72,5% din numărul total de sosiri). Restul călătoriilor au fost efectuate cu mijloace de transport aerian (25,5%), naval (1,5%) şi feroviar (1%).
Plecările vizitatorilor români în străinătate, în primul semestru al acestui an, au fost de 9,58 milioane, în creştere cu +3,8% faţă de primul semestru al anului trecut. Cea mai mare parte a călătoriilor făcute de români în străinătate a fost realizată cu mijloace de transport rutier (67,7%). Restul călătoriilor au fost efectuate cu mijloace de transport aerian (31,7%), feroviar (0,5%) şi naval (0,1%).