Puţin peste 3.860 de maşini premium şi de lux (noi) au fost vândute anul trecut în România. Dintre acestea, 208 se poziţionează în segmentul autoturismelor de lux şi au fost împărţite între opt mărci.

Segmentul mărcilor de lux

Cele mai multe maşini au fost vândute în această categorie de către Porsche, cu 71 de unităţi de-a lungul anului trecut, dintre care 3 în cursul lunii decembrie.

Locul doi este ocupat de Lexus, cu 60 de maşini vândute în anul 2009. Opt dintre acestea au fost cumpărate în luna decembrie.

Ultimul loc pe podum în segmentul maşinilor de lux este ocupat de către marca Jaguar, care a reuşit comercializarea a 58 de unităţi anul trecut pe piaţa românească. Zece dintre ele au fost vândute în decembrie.

Clasamentul coninuă cu Infiniti (8 autoturisme), Maserati (7 autoturisme) şi Cadillac (2 unităţi).

Pe ultimul loc se situează la egalitate (din punct de vedere al volumului vânzărilor) marca Hummer, cu o maşină vândută şi Maybach, marcă ce a reuşit comercializarea celei mai scumpe maşini de pe piaţa românească de anul trecut: Modelul 57S, în versiune sport, al cărui preţ este de 450.000 de euro.

0-46819-toplux.jpg

Segmentul mărcilor premium

Veşnica luptă pentru supremaţia pe segmentul premium al pieţei autoturismelor din România, purtată între Audi, BMW şi Mercedes a fost câştigată anu trecut de către primul constructor menţionat.

Potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Audi a reuşit să comercializeze 1.289 de maşini în cursul anului trecut, ceea ce reprezintă un avans de 5% faţă de următoarea marcă poziţionată în „Top 3”.

Cu 1.230 de unităţi vândute anu trecut, Mercedes a reuşit să ocipe poziţia a doua, la o diferenţă de 92 de untăţi faţă de BMW.

În privinţa rezultatelor lunii decembrie, marca BMW a reuşit să treacă în faţă, cu 115 maşini vândute. Aceasta a fost urmată de Audi (101 unităţi) şi Mercedes (58).

0-46820-toppremium.jpg

NOTĂ: Topul este alcătuit pe baza raportărilor trimse de dealerii auto Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile