Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, să-i disculpe pe foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș de acuzația de tratamente crude aplicate disidentului Gheorghe Ursu.
Instanța supremă a confirmat hotărârea de achitare a Curții de Apel București din octombrie 2019 și a respins ca nefondate recursurile formulate de procuratură și de Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu.
Procurorii intenționau să-i acuze pe Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș de crime împotriva umanității, dar judecătoarea Mihaela Niță de la Curtea de Apel București a modificat acuzațiile în tratament inuman, invocând prevederile mai blânde ale Codului Penal din 1968.
Tudor Postelnicu, care între timp a decedat, fostul director al Departamentului Securității Statului, a fost exonerat de implicare în tratamente crude în același caz.
Gheorghe Ursu, cercetat de Securitate
În anii ’80, Securitatea l-a cercetat pe Gheorghe Ursu, scriitor, poet și inginer constructor, după ce acesta a trimis scrisori către „Europa Liberă” și a ținut un jurnal în care a descris atrocitățile comise de guvernul comunist.
Inginerul disident Gheorghe Ursu, care a fost reținut la 21 septembrie 1985, potrivit procuraturii, a fost ținta unor informări și proceduri judiciare între ianuarie și noiembrie 1985 pentru acțiuni sau activități considerate neprietenoase sistemului comunist. La 17 noiembrie 1985, acesta a decedat.
Gheorghe Ursu, suspus la acte represive
Potrivit procurorilor militari, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș l-au supus pe Gheorghe Ursu la acte represive și sistematice (filaj, supraveghere informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică și psihică), care „au avut ca urmare suferințe fizice sau psihice grave și au fost de natură să aducă atingere gravă drepturilor și libertăților sale fundamentale, în special dreptului la viață”.
Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, afirmă că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a cercetat pentru prima dată când acesta era încă liber. Securitatea a luat decizia de a „continua cercetările în stare de arest”, „în urma cărora se va clarifica natura relațiilor sale cu aceștia”, întrucât a refuzat să-și denunțe amicii, printre care se numără renumiții autori Radu Coșăsăuți, Geo Bogza și Nina Cassian.
Securitatea l-a acuzat pe nedrept pe Gheorghe Ursu de deținere de 17 dolari și l-a arestat la 21 septembrie 1985, în încercarea de a preveni un caz de persecuție politică care ar fi adus prejudicii dictaturii Ceaușescu la nivel internațional. A fost ținut într-o celulă alături de Marian Clită și Gheorghe Radu, doi deținuți de drept comun care primiseră ordin de la Securitate să-l bată.
Inginerul Gheorghe Ursu a decedat în urma atacurilor comise de deținuții de drept comun, precum și a bătăilor aplicate de Marin Pîrvulescu și de alți membri ai Securității.
Trei persoane au fost deja condamnate
Colonelul (r) Tudor Stănică, care supraveghea Miliția din Capitală la acea vreme, colonelul (r) Mihai Creangă, care îi era adjunct, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, au fost găsiți vinovați până acum în acest caz.
Din cauza unor probleme medicale, Tudor Stănică nu a petrecut nicio zi în închisoare, Mihai Creangă a fugit după 10 ani, iar Marin Clită, deținut de drept comun, a fost eliberat după nouă ani pentru bună purtare. În Danemarca, Clită ispășește în prezent o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru că a ucis o stewardesă într-o cameră de hotel.