Tot ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională 2020, sub pandemie. Calendar, rezultate, contestații

Elevii clasei a VIII-a mai au la dispoziție o lună de zile pentru a pregăti examenul de Evaluarea Națională 2020, în contextul în care cursurile au fost suspendate din data de 11 martie, fiind reluate online o lună și jumătate mai târziu, scrie AGERPRES. Calendarul Evaluării Naționale 2020 a fost publicat pe site-ul edu.ro.

Calendarul exact

Potrivit noului calendar, elevii clasei a VIII-a se pot înscrie în perioada 2-5 iunie, examenele urmând să înceapă pe data de 15 iunie 2020. Examenele se vor încheia pe data de 18 iunie, primele rezultate urmând să fie afișate pe data de 22 iunie, zi în care vor putea fi depuse și contestațiile. Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 22 iunie.

Evaluarea Națională VIII 2020

2-5 iunie – Înscrierea elevilor

5 iunie 2020 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15 iunie – Limba și literatura română – probă scrisă

17 iunie – Matematica – probă scrisă

18 iunie – Limba și literatura maternă – probă scrisă

22 iunie – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)

22 iunie – Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)

23-26 iunie – Soluționarea contestațiilor

27 iunie – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Tot ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională 2020, sub pandemie. Calendar, rezultate, contestații

Cum se vor desfășura examenele

În acest an, ca urmare a epidemiei de coronavirus, unităţile de învăţământ vor organiza examenele naţionale şi de certificare a competenţelor profesionale prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al Sănătăţii, în baza hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat, luni, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Astfel, potritivit proiectului de lege privind intrarea în starea de alertă, unitățile de învățământ trebuie să organizeze activități în mediul online, iar acolo unde nu este posibil, autoritățile au obligația de a a asigura resursele educaţionale pentru elevii care nu au acces la tehnologie.

Asigurarea resurselor necesare

″În ceea ce priveşte activitatea de educaţie, cercetare, pe perioada stării de alertă, începând cu data intrării în vigoare a acestui proiect de lege şi până la eliminarea restricţiilor instituite de către autorităţile de resort, unităţile de învăţământ preuniversitar organizează activităţi din planurile de învăţământ în mediul online, iar acolo unde nu este posibil acest lucru autorităţile au obligaţia de a asigura resursele educaţionale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucţiunile ministrului Educaţiei şi Cercetării. De asemenea, se vor institui măsuri pentru desfăşurarea activităţilor în unităţile de învăţământ în scopul finalizării anului şcolar 2019-2020, precum şi pentru pregătirea anului şcolar 2020-2021, în mod special în ceea ce priveşte activităţile pentru susţinerea examenelor naţionale şi de certificare a competenţelor profesionale, în perioada 2 iunie – 12 iunie 2020″, a declarat Ionel Dancă, luni, la finalul şedinţei de guvern.

Cum se dau notele

Începând cu data de 22 aprilie, profesorii și elevii și-au reluat cursurile online. Dacă până la acea dată, activitate de învăţare online nu avea un cadru legislativ, începând din 22 aprilie aceasta a fost reglementată printr-un ordin de ministru. Potrivit acestuia, profesorii sunt obligaţi să raporteze cum se face predarea pe internet. Mai mult, atât cadrelele didactice cât şi elevii sunt monitorizaţi de şcoli, adică prezența la orele online este obligatorie. În cazul elevilor, vorbim evident doar de cei care au acces la internet şi tehnologie. Ordinul respectiv dă libertatea profesorilor de a da note pentru activitatea elevilor pe internet în această perioadă, pentru a se putea încheia mediile.

Cum se vor încheia mediile

Ministerul Educației a dat directive profesorilor cu privire la modul în care se vor încheia mediile elevilor până la finalul anului școlar, chiar dacă aceștia nu au note sau au doar o notă, în catalog, la o anumită materie. Oana Moraru, consultant educațional, a declarant că Ministerul Educației a dat o directivă de urgență, prin care profesorii au fost informați că trebuie “să termine cumva anul acesta școlar” și să încheie mediile elevilor, a informat stirilrprotv.ro. “S-au dat niște directive cu privire la modul în care încheiem mediile unui copil care are 0 note, o notă sau 2-3 note. Există niște directive date la nivelul școlilor. Despre recuperarea materiilor, nu s-a pus deloc problema. S-a dat doar obligație către profesori, să treacă la predarea online, știindu-se, din interiorul ministerului, că este nerealist să ne imaginăm că, până la 15 iunie, profesorii vor trece la un mod unificat de a preda online”, a precizat Oana Moraru.

Cu masca pe față

Proiectul de lege pentru reglementarea situaţiei de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, adoptat de Guvern, prevede instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. “Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”, a informat Dancă, după şedinţa de Guvern. Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă.

Tot ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională 2020, sub pandemie. Calendar, rezultate, contestații