De cealaltă parte, există cei care aduc drept argument studii care demonstrează eficiența anumitor vitamine.
Un expert de la o clinică din Cleveland spune de ce și când aceste suplimente ar trebui evitate, potrivit Health Digest.
Cuvântul „vitamina” este relativ nou, fiind inventat cu doar un secol în urmă. În 1920, biochimistul polonez Casimir Funk, cunoscut drept „părintele vitaminei”, a creat precursorul „vitaminei” combinând „vital” (bazat pe cuvântul latin „vita”, care înseamnă „viață”) și „amină” – un compus organic asociat cu aminoacizii.
Ulterior s-a descoperit că „aminele vitale” nu conțineau aminoacizi, iar asta a dus la schimbarea numelui. Munca lui Funk a fost esențială în stabilirea unor factori considerați cruciali în prevenirea deficiențelor nutriționale care pot duce la anumite boli.
De exemplu, scorbutul, o boală rară, este legată de o carență de vitamina C. Un alt exemplu este rahitismul, boală cauzată de un deficit de vitamina D.
Organismul uman are nevoie de mai multe vitamine solubile în apă
Vitaminele se împart în două categorii: vitamine solubile în grăsimi și vitamine solubile în apă. Vitaminele liposolubile sunt stocate în țesutul gras și în ficat, unde pot rămâne depozitate luni de zile. Pe de altă parte, organismul nu stochează vitaminele solubile în apă, care se elimină prin urină.
În consecință, organismul uman are nevoie de mai multe vitamine solubile în apă. În total există 13 vitamine, majoritatea regăsindu-se în alimente. De exemplu, vitamina A, solubilă în grăsimi, care ajută la o vedere sănătoasă, se găsește în ouă, morcovi și lapte.
Vitamina C, solubilă în apă, care susține un sistem imunitar sănătos și formarea oaselor, se ia din fructe și legume.
De ce nu e indicat să luați anumite suplimente
Potrivit expertului, vitaminele sunt tot mai populare pentru că, uneori, funcționează.
Dacă administrarea unor suplimente precum vitamina B12 poate ajuta la susținerea sănătății sistemului nervos și a sângelui, iar vitamina D poate crește rezistența oaselor, majoritatea studiilor au concluzionat că administrarea de suplimente nu contribuie cu nimic longevitate sau la reducerea declinului cognitiv.
De aceea, este ilegal ca producătorii de suplimente să susțină că produsele lor pot avea aceste rezultate.
Când nu ar trebui să se ia suplimente
În plus, administrarea lor poate fi uneori nesigură. Doctorul Jeffrey Millstein, medic la o clinică din Cleveland, spune că asta se datorează faptului că suplimentele se pot combina, în mod negativ, cu alte medicamentele pe care le luați sau pot crește riscul unor probleme, dacă aveți o afecțiune medicală.
În plus, suplimentele cu vitamine nu sunt indicate dacă urmează să vă operați sau dacă alăptați. În concluzie, dacă suplimentele pot fi utile în anumite cazuri, majoritatea studiilor arată că vitaminele se absorb cel mai bine din alimente. În consecință, experții sfătuiesc să obțineți necesarul de vitamine printr-o dietă echilibrată.