Organismul uman este ca o maşinărie vie. În fiecare clipă face ceva pentru a rămâne în funcțiune: respiră, se mişcă, digeră, gândeşte, produce celule, sânge, ţesuturi, anticorpi, hormoni. Pentru a face toate acestea, corpul are nevoie de anumite ”materii prime”.Vitaminele și mineralele sunt considerate substanțe nutritive esențiale,  fiind implicate în varii procese importante la nivelul organismului.

Acizii grași omega-3, acidul folic și coenzima Q10 oferă beneficii sănătății inimii

Vitaminele și mineralele ajută sistemul osos, contribuie la vindecarea rănilor și la întărirea sistemului imunitar. Când semnele carenței de vitamine şi minerale devin evidente, există la îndemână o opțiune rapidă şi naturală: suplimentele.  Dar luarea unor astfel de suplimente poate reduce riscul bolilor de inimă?

Potrivit USANews, o analiză exhaustivă a cercetărilor anterioare sugerează că, în anumite cazuri ,răspunsul este afirmativ. Unele tipuri de suplimente – cum ar fi acizii grași omega-3, acidul folic și coenzima Q10 (CoQ10) – oferă beneficii sănătății inimii.

În schimb, multe suplimente nu oferă niciun beneficiu pentru sănătatea inimii, iar altele pot fi chiar dăunătoare. „Am analizat 27 de tipuri diferite de suplimente și am descoperit că există câteva care au oferit beneficii cardiovasculare”, a declarat autorul studiului, dr. Simin Liu, director al Centrului pentru Sănătate Cardiometabolică Globală de la Universitatea Brown din Providence. Acestea au inclus acizii grași omega-3, care au redus riscul de deces prematur din cauza bolilor de inimă.

Există și alte suplimente benefice pentru inimă

Alte suplimente care s-au dovedit a fi bune pentru inimă sunt acidul folic, L-arginina, L-citrulina, vitamina D, magneziul, zincul, acidul alfa-lipoic, melatonina, catechina, curcumina, genisteina și quercetina. Anumite suplimente comune nu au avut niciun efect, pe termen lung, asupra bolilor de inimă sau asupra riscului de diabet de tip 2, a remarcat Liu. Este vorba de vitaminele C, D, E și seleniu.

Suplimentele cu beta-caroten, asociate cu o creștere a deceselor timpurii din diferite cauze

Între timp, suplimentele cu beta-caroten au fost asociate cu o creștere a deceselor timpurii din diferite cauze. Faptul că alimentele bogate în micronutrienți pot proteja inima nu a fost pus sub semnul întrebării, a precizat Liu, care a remarcat că mai multe studii au asociat o dietă sănătoasă cu beneficiile pentru sănătatea inimii.

Suplimentele de acid folic, asociate cu un risc redus de accident vascular cerebral

De exemplu, micronutrienți precum anti-oxidanții, care sunt prezenți în alimentele sănătoase din cunoscuta „dietă mediteraneană” și DASH („Abordarea dietetică pentru stoparea hipertensiunii”) au fost multă vreme legați de o reducere a stresului oxidativ. Deoarece deteriorarea țesutului celular cauzată de un astfel de stres reprezintă o amenințare pentru sănătatea inimii, dietele bogate în anti-oxidanți sunt considerate protectoare, reducând riscul pentru o serie de boli grave, inclusiv diabetul.

De asemenea, suplimentele de acid folic au fost legate de un risc redus de accident vascular cerebral, în timp ce CoQ10 a fost asociată cu un risc mai scăzut de deces prematur din orice cauză.