Tot ce trebuie să știți despre pilula anti-COVID

Realizată de compania farmaceutică multinațională americană Merck, pastila anti-Covid-19 este concepută pentru a opri reproducerea coronavirusului prin inserarea unor erori în codul său genetic. Medicamentul a fost inițial creat pentru a vindeca gripa, care are aceleași simptome ca și COVID-19.

În cererea de autorizare, Merck se bazează pe studiul clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cu cel puţin un factor de risc agravant.

Cât este de eficient și când va putea fi cumpărat

Molnupiravir a intrat în faza 3 a studiului său clinic, care a fost oprit mai devreme de către FDA datorită rezultatelor sale convingătoare. Într-un studiu care a implicat 775 de pacienți, Merck a constatat că doar 7,3% dintre cei cărora li s-a administrat Molnupiravir au fost spitalizați și niciunul nu a murit, la 29 de zile după tratament. În schimb, 14,1% dintre pacienții cu placebo au fost spitalizați, în rândul lor înregistrându-se opt decese.

Eficiența în fața variantelor Gamma, Delta și Mu

De asemenea, Molnupiravirul a demonstrat eficiența în fața variantelor Gamma, Delta și Mu ale virusului, a precizat compania Merck.

Potrivit Faberco Life Sciences Inc., distribuitorul oficial al Molnupiravirului în SUA, pilula de 200 mg poate ajunge pe rafturi chiar de luna viitoare. Medicamentul va fi distribuit în paralel și în spitale, instituții medicale și puncte de tratament.

Cine poate lua Molnupiravir

Pilula poate reduce spitalizarea și decesul în rândul persoanelor testate pozitiv. În timpul studiului clinic au fost înscrise doar persoane cu factori de risc, cum ar fi  vârstnicii nevaccinați sau cei cu comorbidități, precum diabetul sau bolile de inimă. Medicamentul ar putea fi disponibil, inițial, numai pentru aceste persoane.

Pe baza studiilor clinice, unui pacient care prezintă simptome de Covid i se recomandă să ia patru capsule de două ori pe zi, timp de cinci zile, cu un total de 40 de pastile pe parcursul tratamentului.

Ce efecte secundare are

Pe baza datelor furnizate de Merck, nu au existat efecte secundare grave în rîndul  participanților la teste. Au existat totuși subiecți care s-au plîns de dureri de cap.

Merck a precizat că Molnupiravirul nu induce modificări genetice asupra celulelor umane, dar a menționat că bărbații înscriși în studii au trebuit să se abțină de la actual sexual sau să fie de acord să utilizeze contracepția.