Semințele de chia sunt din ce în ce mai apreciate pentru energia pe care o dau organismului, cu un aport redus de calorii, dar și pentru cantitatea importantă de nutrienți pe care le conțin. Conform Verywellhealth, semințele de chia sunt semințele plantei Salvia hispanica. Aceste semințe gri cu pete albe și negre, se află pe lista scurtă a superalimentelor, având doar 137 de calorii și un gram de carbohidrați digerabili.
Utilizarea suplimentelor cu chia ar trebui să fie individualizată și verificată de un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician, un farmacist sau un medic. Niciun supliment nu are scopul de a trata, vindeca sau de a preveni boala. Dovezile generale privind beneficiile potențiale semințelor de chia sunt oarecum limitate. Ca și în cazul multor produse naturale, sunt necesare cercetări suplimentare. Oamenii ar putea folosi semințele de chia din diferite motive. Cel mai important este că semințele de chia conțin niveluri semnificative de zinc, vitamina B3 (niacină), potasiu, vitamina B1 (tiamină) și vitamina B2.
„Având în vedere gama largă de proprietăți nutritive, antioxidante și antimicrobiene, semințele de chia sunt mai mult decât benefice pentru organism”, spune Lily Allen-Duenas, nutriționist. ”Beneficiile nutriționale ale semințelor de chia sunt absolut impresionante”, spune ea.
Cât de bune sunt semințele de chia pentru glicemie
Datorită unei cantități substanțiale de calciu, semințele de chia, care fac parte din familia mentei, sunt bune pentru sănătatea oaselor. În timp ce o porție de lapte de 100 de grame conține 126 miligrame de calciu, aceeași cantitate de semințe de chia are 631 miligrame de calciu.
Semințele de chia sunt bune pentru inimă, scăzând riscul de boală coronariană grație fibrelor și grăsimilor polinesaturate pe care le conțin. Compușii antioxidanți din semințele de chia reduc riscul de boli cronice, inclusiv cancer și boli de inimă. Există tot mai multe dovezi că semințele de chia sunt benefice pentru persoanele care se luptă cu glicemia crescută.
„Deoarece semințele de chia sunt bogate în fibre și proteine, ajută la atenuarea unor niveluri mari de zahăr din sânge”, spune dieteticianul Tracy Lockwood Beckerman.
„Datorită acestor beneficii, semințele de chia sunt un accesoriu excelent pentru orice masă, în special pentru cei cu diabet zaharat sau pentru oricine încearcă să obțină un control echilibrat al zahărului din sânge”, subliniază ea.
Cum se pot mănâncă semințele de chia
Semințele de chia sunt considerate un campion nutrițional „versatil și ușor de adăugat în aproape orice rețetă, fără a perturba aroma sau metodele de gătit”, explică dieteticianul Trista Best. Nu există cel mai bun mod pentru a încorpora semințele într-o dietă. Pot fi combinate în feluri de mâncare dulci sau sărate. De asemenea, pot fi adăugate în smoothie-uri, presărate peste budinci sau chiar transformate în biscuiți.
Când sunt amestecate cu apă sau lichide, cum ar fi laptele de soia sau de migdale, semințele de chia pot fi folosite ca înlocuitor pentru alte ingrediente umede, în special pentru ouă. Semințele de chia absorb până la 27 de ori greutatea lor în apă, așa că e bine să evitați să le consumați uscate. Și nu trebuie să vă faceți griji: expiră în cinci ani. Păstrați-le într-un loc răcoros și uscat și veți avea o sursă nutrițională excelentă!