indraznete de dezvoltare. Romanii doritori de case pot sa se bucure, pentru ca au de unde alege un mijloc de finantare, pe langa oferta bancilor aparand de curand si oferta de credite ipotecare a companiilor private specializate. Cele doua societati de credit ipotecar, Domenia Credit si Imofinance, demareaza doua programe complexe de finantare imobiliara, in principal pentru achizitia de case.
Domenia Credit SA, de exemplu, a pus la bataie 10,5 milioane de dolari si si-a propus ca in perioada imediat urmatoare sa atraga din finantari externe si mai multi bani si sa ajunga la 30 milioane de dolari numai pentru credite ipotecare. Pana acum a aprobat deja 250 de credite in valoare de 3,5 milioane de dolari. Creditele acordate de aceasta societate au costuri medii in comparatie cu celelalte credite ipotecare in dolari acordate de bancile comerciale: la o dobanda lunara cuprinsa intre 9,87% si 11,87% si un comision mai mic (1,9%) pentru credite cu valoare mai mare de 10.000 dolari si un comision mai mare, de 2,9%, pentru credite sub 10.000 dolari. Carmen Retegan, director executiv la Domenia Credit, considera ca avantajele sunt flexibilitatea (sunt luate in calcul si veniturile din dividende, iar dobanda variaza si in functie de punctajul obtinut de client, cu mai multe aspecte, inclusiv capacitatea de economisire a solicitantului), rapiditatea procesarii dosarului (in maximum 24 de ore), procedura transparenta, cu explicatii foarte clare privind etapele de creditare si costurile aferente.
De cealalta parte, Imofinance are pentru inceput un fond de trei milioane de euro si va acorda credite ipotecare numai pentru locuintele construite de propriul grup. In acest moment reprezentantii companiei cauta terenuri pentru demararea primelor trei proiecte imobiliare proprii, care vor avea in total 300 de apartamente, cu preturi de 40.000-60.000 euro, potrivit declaratiilor presedintelui Consiliului de Administratie Imofinance si membru fondator Iosif Pop. „Ne adresam acelor clienti care nu-si pot permite sa investeasca intr-o casa de peste 100.000 de euro si carora le oferim apartamente cu confort sporit, cu suprafete foarte mari, cu grad de finisare si dotari la standarde occidentale, cu ferestre cu geam termopan si garaje proprii”, declara Iosif Pop. Conditiile de creditare nu au fost batute in cuie, dar dobanda va fi cu un punct sub dobanda pietei, promite Iosif Pop, dar va varia in functie de solvabilitatea clientului. „Daca, de exemplu, un solicitant ar putea obtine un credit de la BCR cu o dobanda de 9%, la noi ar fi de 8%”, da exemplu presedintele consiliului de administratie. Grupul Imofinance va opera pentru inceput doar in judetele Cluj, Arad, Sibiu si Baia Mare si are un plan ambitios de actiune. In afara de constructia de locuinte si creditele ipotecare, compania va lansa pe piata si un pachet de leasing imobiliar pentru firmele care vor sa-si cumpere sau sa-si construiasca noi sedii si se va lansa in afaceri cu creante imobiliare, propunandu-si ca pe viitor sa cumpere portofolii de credite imobiliare de la banci, pe care sa le administreze sau sa valorifice activele lor imobiliare rezultate din ipoteci.
si Domenia Credit are planuri mari de viitor. In afara de acordarea de credite ipotecare, compania si-a propus ca de anul viitor sa emita obligatiuni pentru a-si atrage mai multe resurse din care sa ofere credite ipotecare. In timp si Domenia Credit va cumpara portofolii de credite ipotecare, pe care le va transforma in valori mobiliare tranzactionate pe piata. Carmen Retegan este optimista privind dezvoltarea pietei romanesti de profil si considera ca piata se va maturiza in cinci-zece ani, iar creditele ipotecare ar putea atinge o valoare de 10% din PIB. Domenia Credit este nascuta dintr-un proiect pilot al USAID (Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala) si este o sora mai mica a celebrei institutii americane Fannie Mae, care, incepand din 1968, a ajutat peste 49 milioane de familii din Statele Unite sa-si cumpere o casa. Fannie Mae este lider pe piata americana privind acordarea de credite ipotecare.
Domenia Credit SA
· Actionar principal: Fondul Romano-American pentru Investitii, prin program USAID
· Finantari: imprumut de sapte milioane de dolari acordat de Raiffeisen Bank si garantat de guvernul SUA; pe viitor alte finantari de la BERD si Banca de Dezvoltare Germana (DEG)
· Conditii de creditare:
· Termen: 5 sau 10 ani
· Dobanda: 9,87% si 11,87%, in dolari, pe an (Libor la 6 luni plus o marja fixa de 8,75-10,75%)
· Comision: 2,9% pentru credite mai mici de 10.000 de dolari, 1,9% pentru credite mai mari de 10.000 euro
Creditele se acorda pentru orice tip de achizitii imobiliare, pentru cumpararea de apartamente noi sau vechi, case sau vile sau pentru constructia acestora. Nu se solicita giranti, avansul este de minimum 20-25%, iar pentru platile in avans se percepe un comision de 1,9% din capitalul rambursat anticipat, majorarea cu 2% a dobanzii contractuale in caz de neplata la termen.
· Avantaje: flexibilitate la studierea dosarului, procedura transparenta, comision mai mic pentru valori mai mari ale creditului si rapiditate a rezolvarii dosarelor.
Imofinance SA
· Actionari: 46 membri fondatori din care 42 persoane fizice si patru persoane juridice, printre care Societatea de Intermediere Grup Broker Cluj si Intervalco din Baia Mare.
· Conditii de creditare: Sunt inca in discutie, dar prima propunere ar putea fi:
· Termen: 5, 10 sau 15 ani
· Dobanda variabila, cu un punct sub dobanda pietei bancare
· Comisionul de derulare a creditului este de 1-1,5%
· Alte conditii: Creditele se pot lua doar pentru apartamente construite de firma, cu un avans de minimum 25-30%. Apartamentele vor costa 350-400 euro/mp.
· Avantaje: flexibilitate la studierea dosarului, dobanda mai mica decat cea de piata.