Piaţa aparatelor foto profesionale de tip DSLR a crescut anul trecut cu 10%, iar marii producători se aşteaptă la o evoluție similară și anul acesta.
Piaţa aparatelor foto a cunoscut, anul trecut, o creştere de aproape 8%, acesta fiind printre primele care au dat semne clare de redresare, după un foarte dificil an 2009, conform unui studiu al companiei GfK. Foarte mulţi consumatori îşi cumpără aparate foto înainte de a pleca vara în vacanţă, iar companiile producătoare de echipamente foto se aşteaptă la o creştere a vânzărilor în perioada următoare. În ceea ce priveşte preferinţele românilor, există o tendinţă clară de creştere a nivelului de utilizare a aparatelor foto DSLR (digital single-lens reflex. n.r.). „Putem să afirmăm că, în 2010, vânzările au crescut cu mai mult de 10% pe acest segment şi ne aşteptăm ca tendinţa să fie aceeaşi şi în 2011“, ne-au declarat oficialii SKIN, unic importator Nikon în România.
„Consumatorii nu vor renunţa niciodată în totalitate la aparatele foto compacte. Acestea au avantajele lor, care ţin mai ales de portabilitate şi uşurinţa de utilizare. Tendinţa este însă de creştere mai accentuată a consumului de aparate foto DSLR. Trebuie menţionat că cele două categorii nu se exclud. Majoritatea utilizatorilor de aparate DSLR, inclusiv profesioniştii, deţin şi un aparat foto compact“, au adăugat oficialii SKIN.
Modelele DSLR sunt atât de populare deoarece preţul lor a scăzut în ultimii ani, fiind apropiat de cel al unor aparate foto compacte high-end. Nikon şi Canon fac legea în segmentul DSLR, Nikon având mai mult de jumătate din piaţa DSLR din România, iar Canon, 30%.
Cele mai populare modele DSLR
La Canon, „produsul de intrare al gamei DSLR, EOS 1100D, este preferat de cei care îşi cumpără pentru prima oară un DSLR. Utilizatorii cu mai multă experienţă fotografică preferă un EOS 550D sau noul model 600D cu ecran rabatabil. Cu siguranţă, cea mai bună alegere vizând raportul performanţă/costuri o constituie modelul EOS 60D, extrem de apreciat de fotografi,“ potrivit lui Petronius Secăreanu, managerul general Canon pentru România. La Nikon, „în termeni de volum, cele mai populare modele sunt Nikon D3000 şi D3100. În termeni de imagine, modelul Nikon D7000 ne-a întrecut aşteptările şi a fost extrem de bine primit de fotografii din România. Deşi este un aparat DSLR dedicat mai ales amatorilor avansaţi, un mare număr de profesionişti l-au achiziţionat şi ne-au transmis un feedback excelent cu privire la acest model“, potrivit reprezentanţilor SKIN.
Ce recomandă fotografii profesionişti
Aparatele foto DSLR sunt achiziţionate de o gamă largă de consumatori, de la adolescenţi care visează să devină fotografi profesionişti la părinţi care vor să surprindă, cu un echipament cât mai bun, primii ani de viaţa ai copiilor lor.
„În principiu, în ultimul timp, mulţi cred că dacă vor cumpăra un aparat profesionist, DSLR, au şi tichetul către realizarea unor fotografii superbe. Puţini conştientizează că e nevoie şi de educaţie vizuală, şi de cultură, pentru realizarea unei imagini bune“, explică Dinu Lazăr, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români. Lazăr consideră că azi şi un aparat fotografic compact face fotografii foarte bune, în general, dacă este lumină. „Ne îndreptăm atenţia către aparatele DSLR dacă vrem să schimbăm obiectivele, dacă dorim să avem un sistem modular de iluminare, dacă avem timp şi stare pentru a aprofunda fotografia şi dacă ne facem timp pentru studierea amănunţită a manualului aparatului“, mai spune Lazăr.
„Dacă aş fi acum la început şi aş dori să aleg un aparat, m-ar interesa câteva aspecte, cum ar fi pe cât timp se dă garanţia şi cine o face, dacă există o comunitate care să mă ajute în problemele inerente de început şi dacă importatorul aduce absolut toate accesoriile de care aş avea nevoie. Dacă aş cumpăra un DSLR, nu aş lua decât corpul şi câteva obiective, nu cel de kit“, conchide fotograful.
Pentru Alex Gâlmeanu, cel mai apreciat fotograf de portrete şi modă din România, „o cameră foto trebuie să aibă o rezoluţie suficientă pentru a permite printuri A3, să fie «full frame», să aibă o calitate decentă a imaginii în lucrul cu sensibilitate ridicată şi o autonomie cât mai mare în ceea ce priveşte acumulatorul“. Potrivit lui, robusteţea este de luat în considerare, sunt camere realizate din aliaje speciale cu protecţie antipraf şi umiditate, camere ce au o durată de viaţa mai lungă. „E adevărat că descrierea de mai sus îngustează mult opţiunile, camerele din această categorie depăşind bugetele de care dispun de obicei fotografii amatori. Pe de altă parte nu pot să fac recomandări în care nu cred“, explică Gâlmeanu.
Mulţi cred că dacă vor cumpăra un aparat profesionist, DSLR, au şi tichetul către realizarea unor fotografii superbe.
Dinu Lăzăr, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români