Tot mai mulți medici refuză tratamentul persoanelor nevaccinate! Sunt etice aceste acțiuni? J. Russell Teagarden, membru al Working Group on Compassionate Use and Preapproval Access și Arthur L. Caplan, director fondator al Departamentului de Etică Medicală la Universitatea de Medicină din cadrul NYU, și-au exprimat opinia cu privire la această problemă.
J. Russell Teagarden, membru al Working Group on Compassionate Use and Preapproval Access și Arthur L. Caplan, director fondator al Departamentului de Etică Medicală la Universitatea de Medicină din cadrul NYU, și-au exprimat opinia cu privire la problematica eticii atunci când vine vorba de refuzul serviciilor medicale pacienților nevaccinați.
Dr. Jason Valentine, medic de familie la Centrul de Diagnostic și Tratament din Mobile, Alabama, și-a informat pacienții, în această lună, că începând cu 1 octombrie, nu îi va mai trata pe cei care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19. Totodată, un grup de medici din nordul Texasului a anunțat că cei vaccinați vor avea prioritate când vine vorba de ocuparea locurilor din spitale, relatează NBC News.
Nici o lege nu îi împiedică pe medicii precum Valentine să excludă pacienții nevaccinați din cabinetele lor. De fapt, profesioniștii din domeniul medical își selectează de multă vreme pacienții și au stabilit politici și proceduri.
Medicii pediatrii care s-au implicat în campanii de vaccinare, refuză de mult timp familile care nu vor să își vaccineze copiii. Un sondaj din 2019, a arătat că aproximativ jumătate dintre aceștia au adoptat politici de gestionare care permit netratarea familiilor care refuză vaccinările de rutină ale copiilor.
Sunt aceste acțiuni considerate etice?
Pot aceste acțiuni să fie considerate etice? Pe scurt, depine..
Nu ar fi etic ca un medic să refuze tratamentul din cauza furiei, a resentimentului sau a frustrării. Acest lucru se aplică și asupra deciziei pacientului de a nu se vaccina. Medicii și profesioniștii din domeniul sănătății, în general, sunt obligați moral să trateze pe toată lumea, fără a ține cont de anumite circumstanțe.
Aceste obligații provin din bazele medicinei stabilite încă din antichitate și din structurile sociale actuale care susțin profesiile din domeniul sănătății și așteptările culturale care cer ca toată lumea să aibă acces egal la asistența medicală. Astfel, furia și frustrarea față de persoanele ale căror acțiuni nu convin principiilor medicului , nu trebuie să împiedice obținerea unui tratament medical. Acest lucru nu ar fi etic.
Cu toate acestea, atunci când acțiunile care provoacă furie și frustrare interferează cu capacitatea medicilor de a-și îndeplini obligațiile de a oferi un tratament sigur și eficient, refuzul serviciilor poate fi etic. De exemplu, este etică refuzarea tratamentului unui persoane care nu este vaccinată atunci când se intenționează să se protejeze membrii personalului medical. Totodată, medicii pot să selecteze pacienții care au cele mai mari șanse de supraviețuire atunci când vine vorba de locurile de la terapie intensivă. Toate aceste acțiuni pot fi considere etice, fiindcă au la bază, buna-credință, de a-i proteja pe ceilalți.
Este etică explicația lui dr. Valentine?
Explicația lui dr. Valentine pentru ceea ce face, deși poate este de înțeles, nu este apărabilă din punct de vedere etic. Medicul a spus că a decis să nu trateze pacienții nevaccinați, deoarece „Covid este un mod mizerabil de a muri și nu pot să-i privesc murind așa”. Deși raționamentul său exprimă compasiune, se pare că are mai mult de-a face cu a-și cruța durerea emoțională decât a proteja pacienții și membrii personalului de infecție. Gândurile lui sunt egoiste și de aceea nu se încadrează în sfera eticului.
Așadar, potrivit experților J. Russell Teagarden și Arthur L. Caplan, este etic să refuzi tratamentul persoanelor nevaccinate atunci când intenția este de a-i proteja pe ceilalți pacienți și personalul medical, dar și atunci când trebuie să-i îi selectezi pe pacienții care au mai multe șanse de supraviețuire. În același timp, refuzarea pacientului nu este etică atunci când acest lucru se face pe baza furiei și a frustrărilor personale și egoiste, susțin experții.
Sursă foto: Dreamstime