E ca și cum vrei să-ți cultivi pământul, dar nu găsești oameni care să ți-l muncească.
Găsești în schimb, din plin, paznici care să vegheze vigilent la lipsa de bunuri de furat de pe el. Cam așa arată, din ce în ce mai mult, economia și societatea românească. Angajatorii se plâng că nu găsesc personal calificat pentru posturile disponibile pe care le au în schemă, iar învățământul e departe de a le furniza ceea ce au nevoie. În același timp, paradoxal, tot mai mulți tineri profesioniști cu specializări cerute intens pe piața muncii aleg să plece în străinătate. Firmele gem sub poverile fiscale și administrative impuse de stat. Pe scurt, e tot mai greu să investești, să muncești și să faci bani cinstit. E tot mai greu să creezi valoare. În același timp, însă, e tot mai tentant să devii paznic la pârloagă.
Nu e nici o săptămână de când Guvernul a decis să înființeze un așa-numit Consiliu Interministerial de Programare Economică în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, cu 11 membri plătiţi să verifice dacă proiectele legislative sunt în acord cu programul de guvernare și cu „orientările strategice de dezvoltare ale României“. Noua structură va beneficia de un buget de 12 milioane lei în perioada 2017-2020. Este cam exact ce ne mai lipsea în materie de intervenționism statal birocratic. Merită să remarcăm că autoritățile nici nu s-au mai jenat de asemănarea de nume cu defunctul (sperăm noi) Comitet de Stat al Planificării din perioada comunistă, care, potrivit Decretului nr. 738/1969, avea ca menire „înfăptuirea unitară a politicii partidului și statului în domeniul planificării economiei naționale“.
Altă belea, anunțată de mai demult, la care nu s-a renunțat, ci doar a fost amânată încă o dată, deocamdată pentru la anul. Potrivit unei legi votate în urmă cu 14 ani, toate firmele înființate înainte de iunie 2012 sunt obligate să-și facă analize de risc la securitate fizică, contra cost, apelând la serviciile unor experți evaluatori în domeniu autorizați de stat, chit că au sau nu nevoie de așa ceva. De atunci, intrarea în vigoare a legii a tot fost amânată an de an, ultima oară recent, însă doar până în 2018. Analizele ar urma să vizeze gradul de risc față de evenimente precum tâlhăria, iar antreprenorii au acuzat încă de la apariția normei faptul că ea a fost dată cu dedicație pentru pensionarii foști angajați ai Ministerului de Interne. Cum am spus și cu alte ocazii, sunt mai mulți cei care păzesc fabrica decât cei care lucrează în ea.
mai multe articole scrise de IONUȚ BĂLAN puteți citi pe bloguluibalan.ro