Tot mai mulți tineri din UE locuiesc cu părinții. Tinerii adulți din țările din sudul și estul Europei tind să rămână mai mult timp cu părinții, arată datele OCDE și Eurostat.
În medie, adulții din UE părăsesc casa părinților la vârsta de 26 de ani, potrivit datelor Eurostat citate de Euronews. Dependența financiară de familie este o problemă la nivel european, nu numai în România. Principala cauză pare a fi faptul că tinerii sunt nesiguri de capacitatea de a se descurca singuri cu banii.
Tot mai mulți tineri din UE locuiesc cu părinții
Cu toate acestea, cifrele variază semnificativ de la o națiune la alta.
În Finlanda, Suedia și Danemarca, tinerii se mută de obicei se mută până la vârsta de 21 de ani. În schimb, în Croația, Slovacia, Grecia, Spania, Bulgaria și Italia, acest lucru nu se întâmplă de obicei înainte de 30 de ani.
Europa de Sud are o pondere deosebit de mare a adulților tineri care încă locuiesc cu părinții, conform datelor OCDE.
80% dintre tinerii din Italia cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 nu se mută din casa părinților
În acest set de date, Italia are cel mai mare procent de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani care nu trăiesc singuri, 80%, urmată de Grecia cu 78%, Spania cu 77% și Portugalia cu 76%.
În Marea Britanie, este de 43%, iar în SUA, este de 39%. Țările nordice Norvegia, Finlanda, Suedia și Danemarca au cele mai scăzute rate, toate sub 20%.
Pe lângă România, Italia are și cea mai mare rată de NEETS din UE – persoane cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, care nu sunt nici angajați, nici în curs de educație sau formare.
Cine părăsește mai târziu casa părintească? Băieții sau fetele?
În UE, în medie, bărbații au părăsit casa părintească mai târziu decât femeile: bărbații la vârsta de 27,3 ani și femeile la 25,4 ani în 2022. Această diferență a fost observată în toate țările, adică tinerele s-au mutat din casa părintească, în medie, mai devreme decât bărbații tineri.
Bărbații și-au părăsit casa părintească, în medie, după vârsta de 30 de ani în 9 țări UE (Croația, Bulgaria, Grecia, Slovacia, Spania, Italia, Malta, Slovenia și Portugalia), în timp ce femeile au părăsit casa părințească după vârsta de 30 de ani doar în Croaţia.
Interesant este că în Serbia vecină acest procent scade la 69%.
În țările nordice, mai puțin de 10% dintre adulți locuiesc cu părinții
Tot mai mulţi dintre adulții tineri din UE stau cu părinţii. Pe măsură ce ne mutăm spre nord și vest, spre un PIB pe cap de locuitor mai ridicat în Europa, ponderea adulților care trăiesc cu părinții scade.
În țările nordice, mai puțin de 10% dintre adulții din această categorie de vârstă locuiesc cu părinții lor.
În Croația și Muntenegru, aproape 80% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani locuiesc cu părinții lor.