Societatea Naţională de Radiologie Intervenţională din România atrage atenţia că, în ţara noastră, AVC-ul este prima cauză de invaliditate şi a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei, iar un studiu recent care analizează evoluţia bolii la noi în ţară semnalează că 1 din 6 români va face un AVC.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, pe 29 octombrie, Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România (SNRIR) avertizează că în România, incidența bolii a crescut îngrijorător în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani. În România, AVC-ul este prima cauza de invaliditate și a două cauza de mortalitate în rândul populației, iar un studiu recent care analizează evoluția bolii la noi în țară semnalează că 1 din 6 români va face un AVC.
Studiile efectuate la nivel european de către SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că până în 2035 numărul europenilor afectați de AVC va crește cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va crește cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC ca și boală cronică va crește cu 25 %.
Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum 6 ore la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viață și să rămână cu cât mai puține sechele.
“Timpul este creier! Asta obișnuim noi, medicii, să spunem în cazul acestei boli dramatice. Fiecare secundă este vitală pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atenția asupra semnelor care anunță apariția unui AVC pe care fiecare om ar trebui să le recunoscă, că să poată reacționa așa cum trebuie într-o astfel de situație și să sune la Salvare imediat. FAST – acestea sunt literele pe care trebuie să le rețină toată lumea. Fiecare litera din acest acronim reprezintă un simptom care semnalează AVC-ul. F este de la Față căzută și asimetrică, A de la Amorțirea brațelor și picioarelor, S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune la 112 imediat.”, avertizează dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș.
Timpul este elementul esențial în această ecuație medicală pentru că fiecare secundă pierdută înseamnă și pierderea definitivă a unor celule nervoase și implicit a unor funcții importante ale organismului, care scad funcționalitatea lui generală, dar și calitatea vieții pacientului care supraviețuiește în urmă unui AVC.
Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire și vedere, poate să respire mai greu, să aibă tulburări de mers, echilibru și coordonare sau chiar căderi inexplicabile însoțite de pierderea conștienței. De cele mai multe ori accidentul vascular cerebral este însoțit de cefalee bruscă și severă și de paralizia fetei, brațelor și picioarelor pe o parte a corpului.
În cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reacție în timp util, pacienții care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenți de o altă persoană. Există și cazuri fericite în care pacienții ajung la spital în intervalul de timp recomandat de 6 ore, iar datorită intervenției neurologice viața lor revine la normal.
“În ultimii ani, România a făcut progrese în ceea ce privește intervenția în caz de AVC, s-au deschis centre de tromboliză în toată țară și se practică procedurile de trombectomie mecanică în puține spitale din România printre care Centru de Excelență în Stroke din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș, Spitalul Universitar de Urgență din București sau Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Sperăm să putem să anunțăm în viitorul apropiat dezvoltatea domeniului Radiologiei Interventionale în România prin care să luptăm cel mai eficient cu efectele stroke-ului, așa cum se întâmplă de mult timp în țările din Occident.”, subliniază dr. Bogdan Dorobăţ, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Universitar de Urgență din București.
“România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare ora din cauza AVC. În România accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a două cauza de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe și indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB.”, este semnalul de alarmă tras de președintele SNRIR, profesorul universitar doctor Gheorghe Iana.
În 25-27 noiembrie, zilele premergătoare Zilei Mondiale a AVC, la Târgu Mureș, unde a fost inaugurat în primăvară primul centru de excelență în stroke din țară, a avut loc Conferință Anuală a Societății Naționale de Radiologie Intervențională din România la care au participat pe lângă medici din domeniu, și primii 22 de atestați în neuroradiologie și radiologie intervențională din România cărora li s-a conferit câte o plachetă omagială.
Astfel s-a încheiat prima etapă de formare profesională în acest domeniu nou pentru România, urmând că în noiembrie 2019 și în mai 2020 să fie formate și certificate și alte serii de specialiști.
“La Conferință Anuală a SNRIR au fost abordate tematici importante, iar AVC-ului i-a fost alocată o sesiune specială cu participarea atât a neurologilor, cât și a radiologilor interventionisti. Dorim să facem un pas înainte în integrarea centrelor de trombectomie în tratamentul stroke-ului. Considerăm că această conferință, a zecea, reprezintă un important pas în realizarea acestui deziderat.”, a declarat profesorul universitar doctor Gheorghe Iana, Președintele SNRIR.