Medicul cardiolog, Oren Ianocovici spune că fiecare corp reacționează diferit la vaccin.
„Și pericardul, și miocardul sunt expuse mai frecvent la afecțiuni care vin din anumiți viruși. Orice vaccin sau orice medicament are efecte adverse și ele trebuie măsurate în cantitate. Dacă un pacient dintr-un milion are această boală înseamnă că riscul este aproape inexistent”, explică dr. Ianocovici, potrivit alephnews.ro
Inflamațiile apar mai des la bărbați, iar cele mai multe sunt ușoare.
„De ce la tineri? Este o întrebare la care o să avem răspuns probabil peste mulți ani. Trebuie să luăm toți copiii ăia sau pe tinerii ăia, să-i căutăm de alte boli, de alte consecințe, să vedem că doza sau vaccinul a fost administrat corect, să vedem dacă au avut sau nu au avut COVID înainte”, a mai transmis cardiologul.
Din 31 mai, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită sau pericardită, afecţiuni inflamatorii cardiace. Acum, cercetătorii americani le analizează ca posibile reacții adverse la vaccin.
Ce spune Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA?
Un număr „mai mare decât cel așteptat” de bărbați tineri au experimentat un nou efect advers al serurilor de la Pfizer/BioNTech și Moderna, potrivit Reuters.
Datele au fost furnizate de către Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii. Instituția a investigat cazurile de inflamație a mușchiului inimii (miocardită) sau a pericardului – sac fibro-seros ce învelește inima (pericardită), care au apărut după a doua doză cu vaccinurile menționate anterior. Concluzia preliminară este că există o legătură între aceste afecțiuni și vaccinul anti-Covid.
Majoritatea persoanelor care prezintă astfel de afecțiuni sunt bărbați (80%), iar cel mai afectat grup de vârstă este cel între 12-24 de ani (peste jumătate din cazurile totale), deși numărul dozelor administrate acestui grup este relativ mic (9%). Totuși, foarte puțini au nevoie de îngrijiri medicale sau să se interneze. CDC încă analizează riscurile acestor afecțiuni.