Creşte numărul turiştilor care călătoresc cu avionul! 2022 ar putea înregistra o majorare importantă

Raportul „Travel 2022: Trends and Transitions”, întocmit de Institutul Mastercard Economics, vorbeşte despre o creştere cu 1,5 miliarde de pasageri.

SUA, Marea Britanie, Elveţia, Spania şi Ţările de Jos conduc, în 2022, în clasamentul celor mai vizitate destinaţii turistice.

Până pe 30 aprilie 2022, rezervările globale de zboruri pentru agrement depăşiseră deja cu 25% nivelurile din 2019. În acest context, rezervările de zboruri de agrement pe distanţe scurte şi medii au crescut cu 25%, respectiv cu 27%.

O creştere importantă s-a observat şi în cazul rezervărilor de zboruri în scop de afaceri. Acestea au depăşit, la nivel global, nivelurile dinainte de pandemie pentru prima dată în luna martie, cu o creştere de două cifre, în aprilie, pentru zborurile pe distanţe lungi.

Dacă tendinţele vor continua în acest ritm, raportul estimează că zborurile internaţionale vor avea cu 1,5 miliarde de pasageri mai mult în 2022, faţă de anul 2021.

Industria transporturilor înregistrează o revenire a cheltuielilor pentru călătoriile în grup. Astfel, cheltuielile globale pentru croaziere au crescut cu 62% din ianuarie până la sfârşitul lunii aprilie, deşi rămân sub nivelurile din 2019.

Cum arată datele în cazul transportului feroviar de pasageri, cu autobuzul sau a călătoriilor cu maşina?

Potrivit „Travel 2022: Trends and Transitions”, transportul cu autobuzul a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, în timp ce cheltuielile cu transportul feroviar de pasageri rămân cu 7% mai mici. Călătoriile cu maşina îşi menţin atractivitatea, cheltuielile pentru taxe de drum şi închirieri de maşini crescând cu aproape 19%, respectiv 12%.

În ceea ce priveşte bugetele alocate de turişti pentru diverse experienţe din timpul călătoriilor, cheltuielile experienţiale, s-au majorat cu 34% faţă de anul 2019. Zonele care înregistrează cele mai mari creşteri ale cheltuielilor sunt barurile şi cluburile de noapte (72%), dar şi parcurile de distracţie, muzeele, concertele şi alte activităţi recreative (35%).

La nivel global, cheltuielile turistice internaţionale pentru experienţele la destinaţie au crescut cu 60% în Singapore şi cu aproximativ 23% în SUA. În Regatul Unit, creşterea cheltuielilor lunare în 2022 s-a dublat comparativ cu 2019, până la 140%, în aprilie.

„Relaxarea restricţiilor recalibrează harta turistică pentru 2022: deloc surprinzător, capacitatea şi comoditatea de a călători au fost factori determinanţi în rezervarea destinaţiilor, deşi 2022 a venit cu restricţii mai relaxate în multe zone ale lumii, în afară de părţi din Asia-Pacific.

Rezultatul este faptul că SUA, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Elveţia, Spania şi Ţările de Jos sunt acum destinaţiile de top pentru turişti la nivel global”, mai indică raportul citat.