Bursa de Valori, presată de problemele economiei şi, mai ales, de instabilitatea politică, nu mai urmăreşte fidel direcţia dată de pieţele internaţionale de capital din luna octombrie.
Criza politică afectează, în prezent, bursa de valori în proporţie mai mare decât cea economică. Instabilitatea actului de guvernare şi alegerile prezidenţiale au micşorat, în octombrie, gradul de corelare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu bursa din New York şi indicii americani. Conform calculelor Intercapital Invest, gradul de corelare între indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii de la BVB, şi S&P 500, cel mai reprezentativ indice american, a coborât de la 0,97, punctaj aferent perioadei octombrie 2007 – prezent, până la 0,78, în perioada scursă de la începutul lui octombrie (un punctaj de 1 reprezintă o evoluţie identică).
„Acţiunile societăţilor de investiţii financiare, cele mai lichide titluri de la BVB, au fost afectate şi mai serios – coeficientul de corelaţie a scăzut la numai 0,23 faţă de 0,95“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. Decorelarea BET-FI, indicele celor cinci SIFuri, şi S&P 500 este pusă şi pe seama aşteptării de către investitori a unui semnal legat de majorarea pragului de deţinere la SIF-uri.
Rezultatele financiare şi percepţia pieţei
Întrebarea momentului este dacă acţiunile au crescut prea mult de la minimele din februarie – martie. De răspuns depinde şi evoluţia până la finele acestui an şi la începutul lui 2010. „Preţurile şi evoluţiile acţiunilor la bursă sunt determinate de doi factori importanţi: cel concret, care grupează rezultatele financiare, perspectivele de creştere, management, pieţe de desfacere etc., şi percepţia investitorilor cu privire la aceste elemente concrete şi la valoarea companiilor“, spune Răzvan Paşol. Cum evoluţia afacerilor nu a fost favorabilă anul acesta, aprecierea cotaţiilor a fost susţinută de percepţia pozitivă a investitorilor asupra viitorului economiei.
Sentimentul pieţei internaţionale, justificat de semnalele de stopare a recesiunii, a ajutat şi bursa autohtonă să crească, în ciuda adâncirii problemelor economice. Schimbarea faţă de percepţia de anul trecut s-a bazat pe faptul că scenariile care prevedeau un colaps al sistemelor financiare şi economice nu se justifică.
Lichiditatea continuă să ridice probleme
Indicele S&P 500 s-a depreciat cu 52,5% în perioada octombrie 2007 – februarie 2009, după care a recuperat peste 60% din pierdere. Aşteptările optimiste ale investitorilor s-au reflectat în piaţa românească prin achiziţiile din ultimele luni ale străinilor. Evoluţia indecisă a cotaţiilor din actualul trimestru se datorează însă crizei politice. Absenţa unui guvern legitimat pentru adoptarea bugetului pe anul viitor, care a dus şi la amânarea tranşei de la Fondul Monetar Internaţional, a obligat la prudenţă investitorii, cel puţin până în momentul încheierii alegerilor prezidenţiale.
O altă problemă importantă a bursei autohtone este cea a lichidităţii. Cum ultimii doi ani au fost foarte săraci în noi listări, numărul de titluri cu volum semnificativ de tranzacţionare a rămas redus. Numărul de societăţi emitente de la prima categorie a bursei este, în prezent, de 70, în creştere de la 68 anul trecut. Atragerea de noi emitenţi este la fel de problematică ca şi în trecut, speranţele, în special pentru anul viitor, fiind bazate tot pe sectorul de stat. „Problema lichidităţii s-ar putea rezolva prin listarea companiilor de stat şi privatizarea lor prin intermediul Bursei de Valori“, a declarat Stere Farmache, preşedintele BVB, la Forumul Piaţa de Capital, organizat de Finmedia.
De decizia statului, mai exact a Ministerului de Finanţe, este legată şi listarea Fondului Proprietatea, aşteptată în cursul anului viitor. Alături de Fond, statul român ar putea decide listarea societăţilor din sectorul energetic, precum Romgaz, ale căror oferte publice iniţiale sunt, de asemenea, aşteptate de câţiva ani. Intenţiile nu fost însă finalizate de nici un guvern în ultimii cinci ani.
Influenţa politică negativă
Luând în calcul situaţia favorabilă a pieţei internaţionale şi cea negativă dată de climatul politic intern, până la sfârşitul anului bursa va rămâne indecisă, cu o evoluţie în lateral. Atfel spus, o direcţie ascendentă a bursei depinde tot de ajutorul străinilor, iar situaţia va fi valabilă şi la începutul anului viitor. „Semnalele bune venite din economiile dezvoltate şi care au arătat că actuala criză are o rezolvare au impulsionat creşterea preţurilor acţiunilor, iar în trimestrele următoare, chiar dacă vom vedea corecţii negative pe bursele importante, acestea nu vor fi de anvergură mare“, spune Paşol.
Atât pentru ce a mai rămas din 2009, cât şi pentru prima parte a anului viitor, percepţia investitorilor este cea care influenţează cel mai mult evoluţia bursei. Menţinerea sentimentului pozitiv poate opri piaţa de la o nouă cădere importantă, investitorii fiind cei care determină evoluţia cotaţiilor. Nu le rămâne decât să spere că politicienii nu vor adânci şi mai mult problemele.
Problema lichidităţii pieţei s-ar putea rezolva prin listarea companiilor de stat şi privatizarea lor prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.
Stere Farmache, preşedinte BVB
19% este aprecierea indicelui american S&P 500 de la începutul lui 2009, în timp ce faţă de minimele anului, înregistrate în martie, avansul este de 64%
Apreciere puternică
62% Creşterea indicelui BET, care grupează evoluţia celor mai importante zece acţiuni la BVB, este de 62% de la începutul anului, mai mare decât cea a indicilor internaţionali