Soluțiile bazate pe natură, instrument puternic pentru atenuarea schimbărilor climatice

Europa se pregătește să se confrunte cu provocări socio-ecologice imense în următoarele decenii, inclusiv căldură extremă și inundații, cu impact major pentru sănătatea comunității și infrastructura orașelor. Potrivit unei analize Euractiv, există și o veste bună: oamenii au la dispoziție un instrument puternic numit soluțiile bazate pe natură (NbS).

NbS utilizează puterea ecosistemelor sănătoase pentru a atenua impactul schimbărilor climatice, sporind în același timp biodiversitatea. Deși au beneficii atât de clare, NbS nu se regăsesc în 65% din politicile-cheie de mediu și durabilitate ale UE. Europa se încălzește mai repede decât orice alt continent. Orașele suferă din cauza stresului termic crescut și a fenomenelor meteorologice extreme accentuate, cu implicații grave pentru sănătatea umană.

În același timp, 85% din habitatele UE și 73% din speciile protejate sunt în pericol. Sănătatea umană și cea a mediului merg mână în mână, așa că nu se paote îmbunătăți viața în orașele noastre fără a proteja în același timp ecosistemele pe care ne bazăm. În fața schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, avem la dispoziție un instrument eficient: soluțiile bazate pe natură (NbS).

NbS lucrează cu natura, nu împotriva ei

NbS lucrează cu natura mai degrabă decât împotriva ei, pentru a proteja biodiversitatea și a oferi servicii ecosistemice. Aceste intervenții nu sunt blânde: zonele umede construite și restaurate îmbunătățesc calitatea apei prin filtrarea poluanților nocivi; habitatele de coastă pot reduce înălțimea valurilor, reducând daunele cauzate de furtunile puternice; pârâiele pot proteja alimentarea locală cu apă; iar pădurile urbane pot elimina până la 40,7 tone de CO2 echivalent pe hectar în primii 20 de ani de creștere.

Aceste intervenții măresc rezistența peisajelor și orașelor prin atenuarea și reducerea poluării, extinderea oportunităților de muncă și crearea comunităților umane și naturale, mai verzi și mai sănătoase. Procedând astfel, NbS îmbunătățește calitatea vieții și restabilește biodiversitatea. În plus, au potențialul de a costa mai puțin decât infrastructura tradițională. Natura transformatoare a acestor instrumente este recunoscută de unele politici ale UE.

Aceste obiective se completează cu Strategia UE pentru biodiversitate

Legea pentru restaurarea naturii stabilește obiective obligatorii pentru refacerea a 20% din ecosistemele degradate ale UE până în 2030 și 100% până în 2050.

Aceste obiective se completează cu Strategia europeană pentru biodiversitate, care solicită orașelor cu peste 20.000 de locuitori să implementeze Planuri de natură urbană. Planurile de natură urbană, în care NbS joacă un rol esențial, se află în centrul unui proiect numit „Orizont Europa, UNPplus”.

Strategia Farm to Fork sprijină NbS prin promovarea practicilor agricole durabile, care protejează biodiversitatea și sănătatea solului. Practici precum agrosilvicultura, agricultura ecologică și restaurarea peisajului sunt exemple de NbS care se aliniază cu obiectivele acestei strategii de reducere a impactului asupra mediului și de îmbunătățire a serviciilor ecosistemice.

Strategia UE de adaptare la schimbările climatice promovează NbS ca o modalitate eficientă din punctul de vedere al costurilor de a spori reziliența la schimbările climatice. Propune soluții precum restaurarea ecosistemelor de coastă și ecologizarea urbană. Aceste intervenții ajută la reglarea microclimatelor, la atenuarea riscurilor de inundații și la protejarea împotriva intemperiilor extreme, contribuind la captarea carbonului prin ecosisteme precum pădurile și zonele umede.

NbS sunt menționate doar în 35% dintre politicile de mediu și durabilitate ale UE

Aceste politici reprezintă un început, dar nu sunt suficiente pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și a opri pierderea biodiversității. În ciuda beneficiilor clare ale NbS, rezultatele unui nou raport de politică indică faptul că NbS sunt menționate în mod explicit doar în 35% dintre politicile cheie de mediu și durabilitate ale UE.

O analiză a relevat faptul că SNB sunt slab utilizate și finanțate. În plus, lipsește cooperarea și înțelegerea la nivelurile de politici, ceea ce duce la lacune în implementare.

Ce trebuie să facă viitoarea Comisie Europeană

Este esențial ca viitoarea Comisie Europeană să ia măsuri clare pentru a elimina aceste lacune. Raportul NetworkNature propune o serie de pași coordonați pentru a debloca potențialul NbS.

– UE trebuie să se asigure că politicile integrează și aliniază în mod coerent NbS în toate sectoarele relevante, stabilind obiective clare și aplicabile pentru adoptarea NbS, împreună cu bugete care permit acțiunile.

– Guvernele naționale, orașele, sectorul privat, cercetătorii, educatorii și societatea civilă trebuie să se unească pentru a proiecta, planifica, implementa și monitoriza proiectele NbS.

– Argumentul de afaceri pentru NbS trebuie să fie clarificat. Există dovezi că NbS poate economisi bani pe termen lung prin reducerea riscurilor de inundații, îmbunătățirea calității aerului și crearea unor microclimate urbane mai reci.

– Sunt necesare mai multe dovezi pentru a cuantifica aceste rezultate pozitive, inclusiv beneficiile non-monetare, de obicei trecute cu vederea

–Factorii politici trebuie să investească în cercetarea NbS, iar inovarea este esențială pentru a aduce noi modele și date în prim plan care să prezinte eficiența costurilor, beneficiile sociale și valoarea ecologică a lucrului cu natura, nu împotriva ei.

Practicienii, factorii de decizie politică și oficialii locali trebuie să fie conștienți de beneficiile suplimentare ale NbS. Acest lucru necesită re-formarea profesioniștilor actuali și viitori. Proiectele UE, cum ar fi NBS EduWORLD, care creează o bază de date cu resurse didactice, sunt un început, dar avem nevoie de mai multe finanțări și resurse dedicate educației și consolidării capacităților.

Timpul nu este de partea noastră. UE și statele sale membre trebuie să ia măsuri imediate pentru a integra NbS, nu doar în politicile urbane, ci și în agricultură, apă, climă, finanțe. Noua Comisie pentru 2024-2029 va trebui să stabilească o agendă ambițioasă pentru implementarea NbS.