Hărțuirea la locul de muncă reprezintă o problemă majoră care afectează atât sănătatea angajaților, cât și productivitatea acestora la locul de muncă. Recent, legislația muncii din România a suferit modificări importante prin care se impun măsuri mai stricte în prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă.

Noile reglementări de dreptul muncii pun o responsabilitate crescută pe angajatori, care trebuie să adopte politici clare și eficiente de prevenire a acestui fenomen.

Ce reprezintă hărțuirea la locul de muncă?

Hărțuirea la locul de muncă este definită ca orice comportament nedorit care afectează demnitatea unei persoane, creând un mediu intimidant, ostil, degradant sau umilitor. Conform noilor reglementări, se disting două tipuri principale de hărțuire, respectiv hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală.

Legislația muncii privind discriminarea la locul de muncă și hărțuire la locul de muncă extinde protecția angajaților și asupra altor categorii de locuri de muncă, cum ar fi:

  • la locul de muncă, inclusiv în spații publice și private atunci când acestea constituie un loc de muncă;
  • în locurile în care salariatul este plătit, se odihnește, mănâncă sau folosește grupurile sanitare, instalațiile pentru spălare și vestiare, puse la dispoziție de către angajator;
  • în timpul deplasărilor în interes de serviciu, instruirii, formării, evenimentelor sau activităților sociale în legătură cu munca;
  • prin intermediul comunicărilor legate de muncă, inclusiv cele efectuate prin tehnologia informației și comunicațiilor;
  • în spațiile de cazare puse la dispoziție de angajator;
  • pe durata efectuării deplasării către și dinspre locul de muncă.

Ce obligații suplimentare au angajatorii?

Conform noilor modificări legislative, angajatorii au responsabilitatea de a preveni și combate hărțuirea prin politici interne clare.

În acest sens, ei trebuie să elaboreze un ghid intern de prevenire și combatere a hărțuirii, adaptat specificului activității desfășurate, și să implementeze măsuri concrete de protecție a angajaților.

Un avocat specializat în dreptul muncii poate ajuta la redactarea și aplicarea unor politici clare privind prevenirea hărțuirii, asigurând totodată consiliere juridică pentru gestionarea eventualelor incidente de hărțuire și discriminarea la locul de muncă.

Printre obligațiile angajatorilor se numără: implementarea unor mecanisme de raportare a cazurilor de hărțuire, organizarea de sesiuni de formare pentru angajați, aplicarea unor sancțiuni disciplinare clare pentru cazurile de hărțuire constatate, crearea unui mediu de muncă sigur și incluziv pentru toți angajații, potrivit unei analize a societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, singura societate de avocați din România recunoscuți de către directorul International Comparative Legal Guides (ICLG) din Marea Britanie pentru secțiunea Employment and Labour Law in 2025.

Protecția împotriva hărțuirii la locul de muncă

Prevenirea hărțuirii și asigurarea unui mediu de lucru echitabil sunt esențiale pentru buna funcționare a unei companii sau organizații.

hărțuire la locul de muncă
SURSA FOTO: Dreamstime

Societățile comerciale, instituțiile publice și angajatorii privați trebuie să se asigure că drepturile angajaților sunt protejate prin politici adecvate.

Un avocat drepturile angajatului și un avocat specializat în dreptul muncii au un rol esențial în prevenirea și gestionarea cazurilor de hărțuire la locul de muncă și discriminare la locul de muncă, ei putând oferi consiliere juridică pentru investigarea cazurilor de hărțuire, reprezentare juridică în litigii dreptul muncii, elaborarea și implementarea de politici interne de prevenire a hărțuirii și asistență în redactarea regulamentelor interne privind hărțuirea și discriminarea.

Hărțuirea și discriminarea la locul de muncă este o problemă complexă

Hărțuirea și discriminarea la locul de muncă este o problemă complexă care necesită eforturi concertate din partea angajatorilor și angajaților pentru a fi combătută eficient.

Un avocat dreptul muncii și un avocat drepturile angajatorului poate ajuta atât la consilierea angajaților și angajatorilor pentru explicarea drepturilor și obligațiilor legale pe care le au la locul de muncă, cât și în redactarea și revizuirea de proceduri interne privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pentru a asigura conformitatea cu legislația în vigoare.

Totodată, în măsura în care apar conflicte legale sau acuzații de hărțuire și discriminare, un avocat litigii de muncă poate oferi asistență în gestionarea procesului juridic, protejând interesele fiecărei părți implicate.

În cazul în care nu se ajunge la o rezolvare amiabilă, avocatul poate interveni în instanță pentru a reprezenta angajatorul sau angajatul în fața autorităților competente și chiar pentru a formula plângere hărțuire la locul de muncă.

Litigiile legate de hărțuire și discriminare pot fi complexe și pot avea un impact semnificativ asupra reputației și activității unei organizații, de aceea este esențial ca măsurile preventive și intervențiile juridice să fie realizate într-un mod prompt și profesionist.