Toţi angajaţii de la Laminorul Brăila au primit preaviz de concediere

Toţi cei 380 de angajaţi de la Laminorul Brăila au primit preaviz de concediere începând cu 15 august, a anunţat miercuri liderul sindical al angajaţilor uzinei, Constantin Iarca.

Nikarom Invest, patronatul uzinei, le-a explicat sindicaliştilor că a găsit un potenţial cumpărător pentru Laminorul Brăila, dar că acesta nu vrea să preia şi angajaţii.

"Ni s-a spus că pentru a porni laminorul este nevoie de 5 milioane de euro, bani care nu sunt, şi că ar trebui să producem cel puţin 5.000 de tone lunar de produs finit. Numai că piaţă pentru produsele noastre există doar la nivelul de circa 2.000 – 3.000 de tone. În aceste condiţii, ni s-a spus că din 15 august vor da preaviz la salariaţi. Reprezentanţii patronatului ne-au mai spus că vor să vândă unitatea ca întreg, fără pretenţia de a obţine profit din această tranzacţie", a declarat Iarca.

Liderul sindical al angajaţilor uzinei a mai spus că disponibilizaţii nu vor încasa nici plăţile compensatorii prevăzute în caz de concediere colectivă, pentru că nu există bani.

"Ni s-a explicat că singura sursă o reprezintă fondul de garantare pe Legea 200/2006 privind plata creanţelor salariale. Patronii ne-au spus că vor face demersul pe acest act normativ, pentru a accesa fondul, însă există o problemă, aceea că efectul se va vedea abia peste 3 luni, pentru că abia atunci îşi vor primi banii. Plus că nu mai sunt resurse în acest fond", a mai spus Iarca.

Laminorul Brăila şi-a oprit activitatea de producţie din decembrie anul trecut şi a trecut în şomaj tehnic toţi salariaţii. În primăvară, ruşii de la Mechel au anunţat vânzarea la pachet a portofoliului de acţiuni deţinute la combinatele metalurgice din România, adică Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelul Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Târgovişte. Tranzacţia s-a făcut pentru suma de doar 52 de euro, iar cumpărător a fost firma Invest Nikarom, cu sediul în Bucureşti. La puţin timp de la această manevră unitatea a cerut intrarea sub protecţia Legii insolvenţei, iar instanţa a acceptat solicitarea, numind administrator judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL, o firmă din Bucureşti.
Sursa: Agerpres