Potrivit unei ordonanțe de urgență aflată în pregătire pe masa Guvernului, cei care n-au reușit să ceară, în timp util, restituirea fostelor taxe auto, vor avea acum o nouă șansă să-și recupereze banii, de data aceasta pe cale administrativă.

Astfel, potrivit OUG, solicitările de restituire vor putea fi depuse timp de cinci ani, față de un singur an, cum prevedea actul normativ din 2017.

Noua ordonanță vine ca un răspuns la decizia din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, prin care s-a stabilit că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită anterior în 2017, a fost mult prea scurtă, comparativ cu perioadele generale de 5 ani în care se pot cere restituiri de la statul român.

După decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, Guvernul nu a avut altă opțiune decât să vină cu un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto prin care perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani.

Cine poate beneficia de restituirea taxei auto?

Toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018, vor putea ( de la data intrării în vigoare a noii ordonanțe) să își recupereze banii.

Cererile de restituire se vor depune la Serviciul Fiscal. Pe baza acestora se înapoia banii achitați ca taxă auto, dar și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia.

Cererile vor fi soluționate într-un termen de 45 de zile de la înregistrare, iar banii vor fi apoi virați în conturile bancare precizate în cerere.

Cei cărora nu le vor fi aprobate cererile de restituire au dreptul de a contesta decizia în termen de 45 de zile de la comunicare. Contestarea deciziei de soluționare a contestației va fi posibilă la secția de contencios administrativ a Judecătoriei.

La ce taxă auto face referire noul proiect de lege?

Este vorba despre taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Mecanismul anterior ce permitea solicitarea restituirii fostelor taxe prevedea o perioadă de depunere a solicitărilor între august 2017 și august 2018.

Amintim că, pentru a intra în vigoare toate aceste prevederi, proiectul de OUG trebuie mai întâi aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. După publicare, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor trebui să emită fiecare câte un ordin pentru punerea în aplicare a noului mecanism de restituire a taxelor auto.

Intregul act normativ poate fi consultat aici.