ANAF va trimite Declarația Unică precompletată pentru veniturile din 2025

Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență care va adresa simplificarea procedurilor fiscale pentru românii care obțin venituri extrasalariale. Conform acestei măsuri, începând cu veniturile aferente anului 2025, ANAF va transmite contribuabililor o Declarație Unică precompletată.

Aceasta va include informații detaliate despre veniturile realizate, impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor pentru anul respectiv.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că această decizie face parte dintr-o serie de măsuri menite să reducă birocrația și să simplifice procedurile administrative, în urma unor consultări cu mediul de afaceri. Utilizarea unui formular digital precompletat va face procesul mai eficient și mai accesibil pentru toți cetățenii, reducând astfel necesitatea completării manuale a formularelor fiscale.

”Preluăm azi soluții rezultate din consultările noastre cu mediul de afaceri pentru reducerea birocrației și simplificăm procedurile administrative în cazul românilor ce obțin venituri extrasalariale. Folosim un formular digital precompletat, ca să ușurăm astfel munca tuturor”, a spus premierul Ciolacu, care a anunțat adoptarea măsurii.

Eliminarea unor obligații administrative

protest contabili si economisti e-TVA ANAF
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Una dintre cele mai importante schimbări vizează eliminarea obligației de a depune Declarația Unică în cursul anului în care sunt realizate veniturile.

Astfel, contribuabilii nu vor mai trebui să depună declarația în ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru veniturile estimate, precum și pentru orice modificări sau rectificări ale acestora în timpul anului fiscal.

În schimb, va fi necesară depunerea declarației doar până la data de 25 mai inclusiv a anului următor, pentru toate veniturile realizate în anul precedent.

Reglementări suplimentare pentru cei cu activități economice

Pentru persoanele care încep sau încetează o activitate pe parcursul unui an fiscal, sau care intră în suspendare temporară a activității, se va aplica aceeași reglementare. În aceste cazuri, contribuabilii vor avea obligația de a depune Declarația Unică până la 25 mai inclusiv al anului următor.

De asemenea, în ceea ce privește închirierea bunurilor, persoanele care obțin venituri din chirii vor trebui să înregistreze contractele de închiriere, precum și modificările acestora, la organul fiscal competent în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea sau modificarea contractului.

În cazul în care bunul este deținut în comun, va trebui desemnat un responsabil pentru îndeplinirea acestei obligații.