Vestea momentului la nivel național. La finalul ședinței de Guvern de joi, Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a vorbit despre ordonanța privind majorarea salariilor bugetarilor. Potrivit ministrului, decizia a fost luată în coaliție și nu este vorba nici despre bani și nici despre majorări.
Ordonanța ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare, a mai adăugat el, precizând că odată finalizată legea bugetului de stat, este nevoie de câteva modificări și pe zona bugetară.
În acest sens, ministrul a făcut referire la sănătate, educație, familii ocupaționale, dar și venituri ale statului, adăugând că în cea de-a doua jumătate a anului vor fi luate măsuri concrete.
Adrian Câciu, despre ordonanța privind majorarea salariilor bugetarilor
„A fost o decizie luată în coaliție. Nu e vorba de bani și nu e vorba neapărat de majorări, o să reiau puțin trecutul: Am făcut legea bugetului de stat, am venit că dăm pentru zona bugetară doar pentru două famiilii ocupaționale, sănătate și educație, și că pentru celelalte familii ocupaționale, în funcție de cum evoluează execuția bugetară, veniturile statului, vom încerca la jumătatea anului să venim cu noi măsuri.
S-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaționale care aveau o diferență de grilă până în 2022 să primească acest 1/4 și în direcția aceasta mergem, cred că ordonanța va fi aprobată săptămâna viitoare”, a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, Adrian Câciu.
Ministrul Finanțelor a mai adus în discuție și măsurile care vizează sporurile. Potrivit acestuia, acest tip de măsuri sunt încă analizate. Totodată, la Ministerul Muncii se mai analizează și reforma salarizării unitare, dar și reforma administrației.
Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor?
„Restul de măsuri privind sporurile au rămas să fie analizate separat pentru că avem în analiză la Ministerul Muncii reforma salarizării unitare, reforma administrației, sunt mai multe reforme pe PNRR, și să se intervină totuși cu o abordare integrată, corelată la nivel de întreg aparat bugetar pentru a nu crea noi inechități”, a precizat ministrul.
În ceea ce privește situația sporurilor, ministrul susține că acestea sunt mult mai sensibile și pot crea diferențe și noi inechități.
„Sporurile sunt mai sensibile câteodată decât salariul de bază pentru că pot crea prin diferențe între ministere, noi inechități”, a mai punctat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.