Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea art. 485 din Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.

Astfel, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici să se facă anual, prin intermediul sistemului informatic al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, iar această evaluare să vizeze si nivelul competenţelor digitale. Prevederile acestui act normativ intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Legea merge la promulgare.

„Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se face anual, prin intermediul sistemului informatic al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, începând cu data de 1 ianuarie 2025, pentru anul anterior”, arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.

Ce verificări se vor face

Conform sursei citate, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici cuprinde următoarele elemente:

a) evaluarea gradului şi a modului de atingere a obiectivelor individuale;

b) evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă;

c) evaluarea nivelului competenţelor digitale.

„Evaluarea va fi făcută prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor Metodologiei pentru realizarea procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici aplicabilă pentru activitatea desfăşurată începând cu 1 ianuarie 2020, precum şi pentru realizarea procesului de evaluare a activităţii funcţionarilor publici debutanţi numiţi în funcţia publică ulterior datei de 1 ianuarie 2020”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

De asemenea, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se realizează în anul 2024 pentru anul 2023 potrivit legislaţiei în vigoare până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Se integrează hidrogenul din surse regenerabile

Tot marți, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de PNL, privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor.

Iniţiatoarea proiectului, deputatata PNL Oana Marciana Ozmen a afirmat că prin această lege, România s-a aliniat acestor ţări europene care vizează promovarea energiei verzi.

La rândul lui, social-democratul Ioan Mang a afirmat că este o lege importantă pentru că „suntem printre primele ţări, dacă nu prima ţară din UE care a reglementat acest domeniu al producţiei de hidrogen verde”. Legea merge la promulgare.