Toți cei care consumă cafea regulat trebuie să știe! Ce au descoperit cercetătorii

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Folosită în trecut de misticii sufi pentru o mai bună concentrare în timpul ritualurilor religioase, cafeaua este acum una dintre cele mai răspândite băuturi de pe planetă. În lume se consumă, zilnic, aproximativ două miliarde de cești de cafea.

De aceea este și una dintre cele mai apreciate și mai studiate băuturi. În plus, există soiuri extrem de scumpe. Cea mai scumpă cafea din lume este Black Ivory, care poate fi cumpărată la prețul de peste 2.000 de lire sterline pe kilogram, scrie The Guardian.

Noile cercetări sugerează că obiceiul de a bea cafea ar putea ajuta creierul să rămână în formă. Studiul a constatat că adulții în vârstă din Marea Britanie, care au băut în mod regulat cafea și/sau ceai, au avut mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral și demență. Totodată, se știe că această băutură savuroasă ne ajută să ne trezim, alungând somnul, și poate ajuta la performanța sportivă. Dar se știe și care este cantitatea de cafea pe care o putem bea în siguranță, fără a risca anumite probleme de sănătate?

Cât de repede acţionează cafeaua

Efectele pot începe chiar de la prima înghițitură. Doar adulmecarea mirosului de cafea poate îmbunătăți memoria și stimula starea de vigilență, potrivit unui studiu din 2019 efectuat pe 80 de tineri cu vârsta între 18 și 22 de ani.  Un alt studiu, din 2018, a constatat că subiecții s-au descurcat mai bine la testele de raționament analitic după ce au mirosit cafeaua. ”Există șansa ca utilizarea oricărui supliment să aibă un efect placebo”, spune dr. Mike T Nelson, cercetător și specialist în performanță, reprezentant al Societății Internaționale de Nutriție Sportivă.

„Mulți cercetători folosesc studii randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo pentru a încerca să descopere asta. Dacă te uiți la unele dintre studiile în care au fost implicate doze mai mari de cafeină, când au fost comparate cu placebo, s-a constatat un efect de îmbunătățire a performanței după cofeină”, a menționat el. Un studiu din 2008 a constatat că efectele unei cești de cafea pot apărea la doar 10 minute după ce a fost ingerată.

Cum ne trezește cafeaua

Cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central, făcându-ne mai alerți și mai concentrați, dar și mai iritabili și neliniștiți. Totul are de-a face cu receptorii de adenozină ai corpului, care ajută la reglarea ritmului cardiac, a fluxului sanguin și a ciclurilor somn-veghe. Când adenozina – un compus organic care apare în mod natural în corp – se leagă de acești receptori, ea declanșează răspunsuri fiziologice care duc la o scădere a activității celulare, favorizând somnolența și somnul. Cofeina poate păcăli celulele nervoase și se poate lega de acestea, împiedicând adenozina să-și facă treaba. Acest lucru aduce după sine o vigilență crescută, permițând neurotransmițătorilor stimulatori ai creierului (dopamina) să funcționeze. În timp ce unele organisme se adaptează la efectele cofeinei după un timp, altele pot avea răspunsuri foarte diferite la aceeași cantitate de cafea.

Poate crește performanța atletică?

Un studiu din 2020 realizat pe cicliști amatori a constatat că băutul cafelei a îmbunătățit performanța cu o medie de 1,7%. Un studiu britanic mai vechi a raportat o îmbunătățire a testelor privind timpii de reacție, memoria și raționamentul vizual-spațial în rândul băutorilor de cafea.