Considerat de unii un viciu, de alții un adevărat ritual, băutul cafelei ar putea să fie mai benefic decât bănuiam. O serie de studii au arătat că, în general, cafeaua are o serie de beneficii pentru sănătate, dar modul exact în care acționează asupra organismului pentru a produce aceste rezultate rămâne necunoscut.
Atracția aproape universală pentru cofeină nu mai poate fi negată. Această moleculă minusculă a fost consumată, de secole, în băuturi și alimente care oferă energia necesară pentru a trece peste zi. Dar cum au ajuns oamenii tot mai atrași de cofeină?
Cartea care explică modul în care a evoluat cafeaua
Autorul Michael Pollan, a cărui carte din 2021 ”This Is Your Mind on Plants” explorează modul în care oamenii au folosit cafeaua are câteva teorii despre atracția tot mai mare față de această băutură.
Pollan explică și cum a evoluat cafeaua, de la primele sale utilizări ca insecticid natural, până la consumarea sa de milioane de oameni de pe tot globul, scrie Inc.com.
Cum e să stai o lună fără cafea
Pollan descrie în carte experiența renunțării la cafea, timp de o lună.
„La cafenea, în loc de obișnuita „half-caff”, am comandat o ceașcă cu ceai de mentă. Și acea împrăștiere minunată a ceții mentale, pe care o aducea prima gură de cafea, nu a mai venit”, a scris Pollan.
„Ceața s-a așternut și mai mult și nu s-a mai dus. Nu doar că m-am simțit groaznic (nu am avut niciodată o durere serioasă de cap) dar toată ziua am simțit o anumită amețeală, de parcă un văl ar fi coborât între mine și realitate, un fel de filtru care absorbea anumite lungimi de undă de lumină”.
Cofeina este un medicament puternic. Este ceva care ne afectează în mai multe moduri, pe lângă faptul că ne ajută să ne trezim.
Asociată cu scăderea riscului apariției unor boli ca Parkinson și Alzheimer
Studii recente dezvăluie modurile bune sau mai puțin bune în care cofeina influențează starea mentală. Cafeaua este bună pentru sănătate în diferite moduri, arată majoritatea studiilor de până acum. Unul dintre acestea a urmărit obiceiurile de a bea cafea la peste jumătate de milion de oameni din Europa, timp de 16 ani, și a constatat că cei care au consumat mai multă cafea au avut rate de mortalitate semnificativ mai mici decât cei care nu au făcut-o.
Alte cercetări au asociat cafeaua cu scăderea riscului apariției unor boli precum cancerul de prostată, maladiile Parkinson și Alzheimer și bolile de inimă. Oamenii de știință nu au reușit, totuși, să identifice acele mecanisme prin care compușii din cafea, în special cofeina, pot aduce aceste beneficii pentru sănătate.
Risc redus de insuficiență cardiacă
În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale publicate a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea pe zi sunt asociate cu un risc redus, pe termen lung, de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.
Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații și hipertensiune arterială. Legătura dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă.
Dezavantajele cafelei
Cafeaua are și dezavantaje ,în afară de cele binecunoscute, precum insomnia și sevrajul. Cafeaua este un stimulent. Potrivit psihologilor, cei introvertiți, care tind să devină stresați în medii sociale, ar trebui să evite cofeina înainte de aceste evenimente.
Rezultatul nu va fi claritate și energie, ci anxietate și performanță mai slabă. De asemenea, deși cofeina te poate face mai alert, studiile sugerează că nu face nimic pentru a te face mai creativ.