Noile cercetări sugerează că obiceiul de a bea cafea, adică patru până la șapte cești de cafea zilnic, a crescut riscul de deficiență cognitivă ușoară, în timp ce consumul a șase sau mai multe căni de cafea a fost asociat cu un risc mai mare de Alzheimer.
Cafeaua a fost asociată cu un risc crescut de demență în rândul femeilor și celor fără gena ApoE4, în timp ce alte tipuri de cafea au fost legate de un risc mai scăzut de demență la bărbați.
Există și beneficii ale cofeinei?
Ceaiul și cafeaua sunt băuturi consumate pe scară largă, la nivel global și sunt bogate în compuși bioactivi din plante. S-a descoperit că un consum regulat de cofeină scade nivelul de amiloid-β și neuroinflamația, îmbunătățind funcția cognitivă la modelele animale. Studiile observaționale care investighează legătura dintre consumul de ceai și cafea și riscul de demență au adus rezultate inconsistente.
În timp ce unele studii au arătat că un consum crescut de ceai și cafea, în combinație sau separat, poate fi corelat cu un risc mai scăzut de demență, numeroase studii nu au indicat această asociere, potrivit NewsMedical.
Ce s-a dorit prin acest studiu
De aceea, studiul a analizat potențiala legătură dintre consumul de ceai și cafea în timpul vârstei mijlocii și riscul ulterior, pe termen lung, de a dezvolta Alzheimer (AD), deficiență cognitivă ușoară (MCI) și demență.
Studiul HUNT a fost realizat în patru anchete din 1984. Studiul HUNT4 a inclus o investigație specifică privind îmbătrânirea, cunoscută sub numele de HUNT4 70+. Pentru studiu au fost recrutate persoane cu vârsta de 70 de ani sau peste. Participanții la HUNT2 au fost recrutați între 1995 și 1997 și au participat ulterior la studiul HUNT4 70+ între 2017 și 2019.
Un chestionar auto-raportat a fost utilizat pentru a evalua consumul de ceai și cafea în timpul HUNT2. Participanții au fost instruiți să își înregistreze consumul zilnic de cafea, ceai și diferite tipuri de cafea. Rezultatul principal al studiului a fost starea cognitivă la HUNT4, care a fost evaluată la 22 de ani după evaluarea expunerii.
Diagnosticul de MCI și demență a fost pus folosind criteriile Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale.
Cele mai importante constatări ale studiului
Studiile HUNT2 și HUNT4 70+ au implicat 8.758 de participanți, cu un timp mediu de urmărire de aproximativ 22 de ani. Consumul zilnic de opt sau mai multe cești de cafea a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta demență. Cu toate acestea, după luarea în considerare a factorilor de confuzie, nu au fost descoperite legături semnificative între consumul general de cafea și riscul de demență. În plus, nu a existat nicio relație între consumul de ceai și riscul de demență.
Consumul zilnic a cel puțin șase căni de cafea s-a corelat cu un risc crescut de risc de demență în comparație cu cei care nu au făcut-o. Cu toate acestea, asocierea dintre consumul de cafea fiartă și demență nu a fost identificat.
Cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central
Consumul zilnic de patru până la șapte căni de cafea a fost asociat cu un risc mai mare de MCI. Nu a fost observată nicio corelație între riscul de MCI și consumul regulat de alte tipuri de cafea. Cofeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central, făcându-ne mai alerți și mai concentrați, dar și mai iritabili și neliniștiți.
Totul are de-a face cu receptorii de adenozină ai corpului, care ajută la reglarea ritmului cardiac, a fluxului sanguin și a ciclurilor somn-veghe. Cofeina poate păcăli celulele nervoase și se poate lega de acestea, împiedicând adenozina să-și facă treaba.
Acest lucru aduce după sine o vigilență crescută, permițând neurotransmițătorilor stimulatori ai creierului (dopamina) să funcționeze. În timp ce unele organisme se adaptează la efectele cofeinei după un timp, altele pot avea răspunsuri foarte diferite la aceeași cantitate de cafea.