Potrivit OpenCulture, un studiu realizat de experții de la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado a indicat că obiceiul de a bea până la trei cești de cafea zilnic ne pot ține inima în stare bună. Studiul a constatat că, în rândul persoanelor fără afecțiuni cardiace diagnosticate, consumul regulat de până la trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a deceselor din orice alt motiv.

Un consum moderat de cafea poate proteja de boli precum diabetul de tip II, Parkinson și cancer de prostată. Dar nu este primul studiu care analizează consumul de cafea și beneficiile sale. Studii anterioare au constatat că un consum moderat de cafea poate proteja adulții de diabetul de tip II, boala Parkinson, boli hepatice, cancer de prostată, Alzheimer și chiar migrene.

Câtă cafea ar trebui să bem?

Thomas Merritt, genetician și profesor la Universitatea Laurentian, recomandă să limitați aportul de cofeină la 200 de miligrame pe zi, cercetările sale, arătând că această cantitate este sigură pentru toată lumea. Conform recomandărilor Health Canada privind cofeina, o ceașcă de cafea poate conține între 118 și 179 de miligrame de cofeină, în funcție de modul în care este preparată.

O doză dublă de espresso, care este mai concentrată decât cafeaua preparată obișnuită, conține aproximativ 150 de miligrame de cofeină. Health Canada recomandă un consum de până la 400 de miligrame de cofeină pe zi femeilor care nu sunt însărcinate sau nu alăptează. În general, majoritatea oamenilor poate tolera destul de bine una până la patru cești de cafea pe zi, înainte de a deveni nervoși, susține Merritt.

Cum poate influența riscul de insuficiență cardiacă

În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale publicate a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea, pe zi, sunt asociate cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă în timp a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.

„Legătura dintre cofeină și reducerea riscului de insuficiență cardiacă a fost surprinzătoare”, a declarat Dr. David Cao, director medical la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado. Oamenii consideră cafeaua și cofeina „rele”, deoarece sunt asociate cu palpitații cardiace și hipertensiune arterială. Legătura dintre consumul crescut de cofeină și riscul redus al insuficienței cardiace face această presupunere incorectă, a afirmat Cao. Majoritatea cercetărilor asupra cafelei se fac doar pe consumul de cafea neagră. Cu toate acestea, adăugarea laptelui, zahărului și  a unor arome pot anula beneficiile cafelei pentru sănătate.

Cum poate să influențeze starea mentală

Au fost publicate numeroase studii care au indicat modul bun, sau mai puțin bun, în care cofeina poate influența starea mentală. Cafeaua este bună pentru sănătate în diferite moduri, arată majoritatea studiilor de până acum.

Unul dintre acestea a urmărit obiceiurile de a bea cafea la peste jumătate de milion de oameni din Europa, timp de 16 ani, și a constatat că cei care au consumat mai multă cafea au avut rate de mortalitate semnificativ mai mici decât cei care nu au făcut-o. Alte cercetări au asociat cafeaua cu scăderea riscului apariției unor boli precum maladiile Parkinson și Alzheimer. Oamenii de știință nu au reușit, totuși, să identifice acele mecanisme prin care compușii din cafea, în special cofeina, pot aduce aceste beneficii pentru sănătate.