Neagră, cu un strop de lapte sau amestecată cu miere, cafeaua ne face ziua mai bună și ne oferă energia de care avem nevoie.
Dar nu ne-am fi imaginat că această băutură ar putea ajuta și să scăpăm de kilogramele în plus. Site-ul Eat This arată cum poate ajuta cafeaua la procesul de pierdere în greutate.
Laura Burak, fondatoarea ”GetNakedNutrition” și autoarea cărții ”Slim Down with Smoothies”, dezvăluie beneficiile adăugării cafelei în regimul de slăbire. Cu o precizare chiar de la început: cafeaua nu ar trebui să înlocuiască mesele sau gustările dintre mese!
„De multe ori, pacienții mei spun că beau o ceașcă de cafea la ora 15:00, pentru a sări peste o masă și a reduce din calorii, deoarece cafeaua le taie pofta de mâncare. Dar, când simțiți că vă e foame, măncați!”, spune ea.
Cafeaua poate ajuta să nu mai simțiți foamea
Obiceiul zilnic de a bea cafea poate aduce acea senzație de sațietate, iar astfel evitați supra-alimentarea sau gustările nesănătoase dintre mese.
„Este un lichid care, la fel ca apa, vă ajută să aveți stomacul plin. Așa că veți consuma o cantitate mai redusă de alimente”, explică Burak.
Un impuls de energie și stimularea metabolismului
Cafeaua conține cofeină, care poate stimula energia și metabolismul. ”Doza de cofeină, la prima oră, poate face diferența între a-ți face sau nu antrenamentul de la sală din ziua respectivă”, explică Burak.
Cel mai important este totuși să vă concentrați pe un somn de calitate și să nu folosiți cafeaua pentru ”energie artificială”, recomandă Burak.
Cafeaua neagră are puține calorii
Dacă preferați să beți cafeaua neagră, Burak spune că o ceașcă de cafea conține mai puțin de cinci calorii, iar asta o face ideală dacă luptați cu kilogramele.
Chiar dacă la început o să vi se pară amară, cu timpul vă veți obișnui cu gustul ei, mai ales dacă este o cafea de bună calitate.
Nu folosiți arome, zahăr sau frișcă
Chiar dacă latte-urile și cafeaua cu tot felul de arome ne fac cu ochiul, ele nu vor ajuta în timpul dietei. Mulți oameni au obiceiul de a bea cafeaua cu frișcă, siropuri sau tot felul de arome, transformând băutura într-o „bombă calorică”, spune Burak.
Ea subliniază că mai multe cești de cafea, zilnic, pot contribui la creșterea anxietății, afectând somnul din timpul nopții.
Stimulează creierul
Cercetările sugerează că obiceiul de a bea cafea ar putea ajuta creierul să rămână în formă. Un astfel de studiu a constatat că adulții în vârstă din Marea Britanie, care au băut în mod regulat cafea au avut mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral și demență pe o perioadă de 11 ani, decât cei care nu au băut deloc.
Deși aceste descoperiri nu pot confirma o legătură cauză-efect, sunt cele mai recente care indică faptul că obiceiul de bea cafea poate avea unele beneficii pentru sănătate.