O serie de studii au tras semnale de alarmă legate de riscurile la care ne supunem atunci când consumăm cafea pe stomacul gol. Cum ne poate afecta?
Mai exact, cercetatorii susțin că antioxidanții din cafea pot avea efecte adverse asupra organismului, în cazul în care aceasta este consumată pe stomacul gol. Cel mai frecvent, s-a spus că, băută pe nemâncate, cafeaua poate deteriora mucoasa stomacului, scrie New York Times.
Pentru mulți oameni, a savura o ceașcă de cafea, dimineața, imediat după ce s-au trezit, este un mod ideal de a începe ziua. Dar ideea că o ceașcă de cafea băută pe nemâncate ar putea dăuna intestinului sau poate contribui la alte boli, precum balonarea, acneea, căderea părului, anxietatea, probleme cu tiroida sau dureri în timpul menstruației a început să câștige teren.
Stomacul poate rezista la tot felul de iritanți, inclusiv la cafea
Cercetătorii au investigat beneficiile și daunele consumului de cafea, în special în ceea ce privește intestinul, încă din anii 1970, a spus Kim Barrett, profesor de fiziologie și biologie la Universitatea din California. Din fericire, susține ea, stomacul poate rezista la tot felul de iritanți, inclusiv la cafea.
„Stomacul are atât de multe moduri de a se proteja”, spune dr. Barrett. De exemplu, secretă un strat gros de mucus, care creează un scut puternic între mucoasa stomacului și ceea ce mâncăm. Acest scut protejează stomacul de mediul acid natural, din organism, necesar pentru a descompune alimentele, a explicat ea.
Cum afectează cafeaua intestinul
Iritanții precum alcoolul, fumul de țigară și medicamentele anti-inflamatoare nesteroidiene – cum ar fi ibuprofenul – sunt cunoscuți că modifică mecanismele naturale de apărare ale stomacului și rănesc mucoasa, explică dr. Byron Cryer, șeful departamentului. medicină internă de la Centrul Medical al Universității Baylor din Dallas. Laboratorul său de cercetare este specializat în înțelegerea modului în care diferite medicamente și alte substanțe chimice pot dăuna stomacului și intestinului subțire.
Nicio asociere între consumul de cafea și apariția ulcerului
În timp ce anumiți iritanți pot face stomacul mai vulnerabil la formarea de acid și ulcer, mai multe studii au descoperit că nu este cazul cafelei. Un studiu din 2013 efectuat pe 8.000 de oameni care trăiesc în Japonia nu a găsit nicio asociere semnificativă între consumul de cafea și apariția ulcerului, chiar și în rândul celor care au băut trei sau mai multe căni de cafea zilnic. „Cafeaua, chiar în formă foarte concentrată, nu poate provoca vătămări ale stomacului”, a spus dr. Cryer.
Cu toate acestea, cafeaua are un efect asupra intestinului – poate accelera colonul și poate induce mișcarea intestinală, crescând producția de acid în stomac. Cafeaua determină producția de acid din stomac, dar dacă o beți după ce ați mâncat ceva sau dacă o savurați cu lapte sau frișcă, acest lucru va ajuta la crearea unui tampon care ajută la neutralizarea acidului.
Poate fi o problemă pentru mucoasa esofagului
Deși un pH ușor mai scăzut nu este o problemă pentru mucoasa stomacului, ar putea reprezenta o problemă pentru mucoasa esofagului, deoarece este mult mai vulnerabil la deteriorarea acidului. O analiză din 2014 a 15 studii din Europa, Asia și Statele Unite nu a găsit nicio legătură între consumul de cafea și simptomele arsurilor la stomac, în timp ce un studiu din 2020, folosind date de la peste 48.000 de asistente, a constatat un risc mai mare de simptome de arsuri la stomac în rândul băutorilor de cafea.