Pentru a o putea savura complet, trebuie să înțelegem diferitele tipuri de cafea, indiferent de modul în care este preparată – la ibric, la cafetieră sau la un espressor automat.
Numele este dat de o „pată” de cafea, aparte, care răzbate prin spuma aerisită a băuturii
Cappuccino este, probabil, cea mai populară cafea din Italia, la rivalitate cu celebrul espresso, savurat în acele ceșcuțe minuscule. Latte macchiato este tot de origine italiană. Una dintre cele mai misterioase cafele mainstream, macchiato ajunge direct la obiect, la propriu, datorită denumirii sale. ”Macchiato” se traduce în limba italiană ca „pătat”. Numele său este dat de o „pată” de cafea, aparte, care răzbate prin spuma aerisită a băuturii și care poate fi văzută atunci când se bea un Latte Macchiato, scrie Tastingtable.
Deşi multe cafenele oferă o varietate de specialităţi, trebuie menţionat că toate au la bază tradiţionalul espresso. Cafeaua şi espresso se aseamănă din multe puncte de vedere: ambele sunt făcute din boabe de cafea măcinate, iar ambele necesită apă. Cafeaua clasică este preparată cu mai multă apă decât un espresso.
Ideale pentru Macchiato sunt boabele de cafea 100% Arabica
La espresso se adaugă mai puţină apă şi conţine mai multă cafeină, având o aromă mult mai puternică. Din cauza aceasta, este combinat cu apă fierbinte, lapte şi diverse arome. Ideale pentru Macchiato sunt boabele de cafea 100% Arabica. Experții recomandă pentru Latte Macchiato un amestec de amestec de Arabica și Excelsa, care dau băuturii o aromă interesantă de fructe.
Majoritatea versiunilor populare de astăzi conțin un procent mult mai mare de lapte
Când vreți o cafea macchiato adevărată, așa cum a fost gândită de italieni, aveți grijă cum o comandați, în special în lanțurile mari de cafenele. În loc să conțină doar un strop de lapte spumos, care completează espresso-ul, majoritatea versiunilor populare de astăzi conțin un procent mult mai mare de lapte. De asemenea, conțin ingrediente care diminuează foarte mult aroma cafelei.
Un derivat care a câștigat teren în ultimii ani este caramel macchiato, pe care-l găsiți la orice cafenea Starbucks. Pe baza rețetelor companiei, un caramel macchiato fierbinte conține un sfert de cană de lapte, mai mult decât o singură doză de espresso, dar și sirop de vanilie și topping cu sos de caramel. Același lucru este valabil și pentru macchiato-ul cu gheață cu caramel și pentru versiunea fierbinte cu scorțișoară și cu lapte de ovăz.