Cercetătorii au descoperit că o predispoziție genetică mai mare la niveluri mai mari de cofeină este asociată cu reducerea grăsimii corporale și cu riscul de diabet de tip 2.
Băută în cantități moderate, cafeaua poate avea efecte surprinzător de bune asupra sănătății. De altfel, cofeina este cea mai consumată substanță psihoactivă din lume.
Principalele surse de consum de cofeină includ cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare, potrivit MedicalNewsToday.
Aportul de cofeină poate reduce riscul afecțiunilor legate de creșterea în greutate
Anumite studii au arătat că aportul de cofeină este legat de pierderea în greutate și de reducerea indicelui de masă corporală (IMC). Aportul de cofeină poate reduce astfel riscul afecțiunilor legate de creșterea în greutate sau de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.
Cu toate acestea, nu se știe cât de mare este rolul cafeinei în aceste beneficii. Un studiu a descoperit că riscul de diabet de tip 2 a scăzut cu 7% pentru fiecare ceașcă suplimentară de cafea cu cofeină consumată zilnic și cu 6% la o ceașcă de cafea decofeinizată.
Risc mai scăzut de diabet de tip 2
Recent, cercetătorii au investigat efectul predispoziției genetice la niveluri mai mari de cofeină în sânge. Așa au descoperit că o predispoziție genetică la niveluri mai mari de cofeină în sânge este legată de un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Studiul a fost publicat în BMJ Medicine.
Metabolismul lent al cofeinei și legătura cu genele CYP1A2 și AHR
Pentru studiu, cercetătorii au examinat date care provin dintr-o meta-analiză a 9.876 de indivizi cu ascendență europeană. Ei au folosit datele pentru a examina două variante genetice comune – genele CYP1A2 și AHR. Aceste gene încetinesc metabolismul cofeinei.
Pentru cei care poartă aceste variante, asta înseamnă că trebuie să bea mai puțină cafea pentru a avea niveluri ridicate de cofeină în sânge, comparativ cu cei care o metabolizează rapid. Cercetătorii au colectat apoi date despre grăsimea corporală, riscul de diabet de tip 2 și riscul de afecțiuni cardiovasculare.
În cele din urmă, au observat că nivelurile mai ridicate de cofeină din sânge, moștenite genetic, au fost legate de un IMC mai scăzut și riscul de diabet de tip 2. Făcând analize suplimentare, au observat că 43% din efectul protector al cofeinei din sânge asupra diabetului de tip 2 provine din pierderea în greutate.
În schimb, nu au găsit nicio legătură între nivelul de cofeină și afecțiunile cardiovasculare, inclusiv boala cardiacă ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.
Cofeina și pierderea în greutate
Medicul Dana Ellis Hunnes, profesor asistent la UCLA Fielding School of Public Health, a remarcat că un aport mai mare de cofeină crește termogeneza (producția de căldură în organism). Ea a explicat că „producția de hrană crește arderea caloriilor, iar când ardem mai multe calorii decât absorbim, putem să pierdem mai rapid în greutate și din grăsime”.
Știința are încă unele lucruri de lămurit pe această temă, dar este tot mai clar că cofeina poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin modificarea modului în care organismul folosește glucoza și insulina, a menționat ea.