Cafeaua de dimineaţă stimulează activitatea creierului, dar nu doar ea. Încă o ceșcuță din licoarea neagră ajută şi ea dacă e băută după-amiază, asigură cunoscutul prof. dr. Vlad Ciurea.
„Cafeluța de dimineață este obligatorie, iar orele la care o bem depind de organism. Pledez pentru cea de după-amiază, după acea alimentație ușoară care este la prânz. Acea cafeluță face foarte bine după-amiază, când pornesc partea a doua a activității, deci ajută creierul.
De asemenea, şi hidratarea ajută mult creierul, la fel cu lucruri foarte ușoare pentru alimentație, după care poți lucra în continuare.
În jurul orei 19:00 se recomandă să oprești activitatea și este bine ca ultima masă să nu o iei decât până în ora 20:00 și să nu fie grea, că nu ai timp să digeri până dimineață” spune profesorul.
Creierul se reface în somn
„Se ştie că popoarele germanice au introdus regula lui 8: opt ore de lucru, opt ore de administrație și opt ore de odihnă. Şi, atunci, organismul se poate reface și „bijuteria” funcționează în condiții foarte bune.
Şi ultimul lucru pe care toți îl tăiem este odihna sau nu știm să ne odihnim, facem tot ce e posibilul să nu ne odihnim.
Dar în somn ne refacem, în somn „bijuteria” se liniștește și poate funcționa, în somn toate procesele nervoase majore (memoria, gândire, atenția) se curăță, pentru că e un chimism al lor și se repornesc în somn pentru a doua zi”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
Cafeaua de dimineață, efect placebo?
Altfel, cercetătorii au comparat efectele neurologice ale consumului de cafea și cofeina. Potrivit rezultatelor, cafeaua, nu consumul de cofeină, crește activitatea creierului legată de procesarea vizuală și funcția cognitivă de nivel superior. Descoperirea indică faptul că unele beneficii cheie ale consumului de cafea ar putea să nu fie legate direct de cofeină.
Ceașca de cafea de dimineață ar putea avea mai curând efect placebo atunci când vine vorba de creșterea vigilenței și a performanței? Așa reiese din cel mai recent studiu, care a comparat efectele consumului de cafea cu cel al cofeinei. Majoritatea oamenilor beau cafea la prima oră, dimineața, pentru a depăși oboseala, a rămâne vigilenți și a fi mai eficienți.
Cafeaua conține diverși compuși care afectează creierul în moduri diferite. Cofeina este cel mai cunoscut dintre aceștia, știut fiind că activează căile dopaminei care stimulează memoria. Deși se cunosc multe despre efectele neurochimice ale cafelei asupra creierului, mai puțin se știe despre efectele sale psihologice.