Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe! Ce efect are asupra noastră?
Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe! În ultimii ani, au apărut o serie de studii care sugerează că obiceiul de a bea cafea poate diminua anumite riscuri pentru sănătate și poate prelungi viața.
Cafeaua conține un număr mare de compuși care ar putea influența pozitiv sănătatea, inclusiv polifenoli, despre care cercetările arată că pot reduce inflamația și pot stimula metabolismul. Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca, după ce bem cafea, să ne simțim mai obosiți. Care este explicația?
„În linii mari, oamenii pot fi metabolizatori rapizi sau mai lenți ai cofeinei. Totul depinde dacă aveți enzima hepatică CYP1A2 rapidă sau lentă”, spune Dr. Karan Raj, cunoscut pentru demontarea unor mituri medicale pe TikTok.
„În cazul în care cofeina te face să te simți obosit, ar putea fi din cauza unei erori de software în gena cofeinei pe care fiecare o are”, afirmă medicul, conform Huffington Post.
Enzima CYP1A2 are legătură cu ficatul
CYP1A2, enzima despre care vorbește Dr. Raj, este o enzimă de metabolizare din ficat.
„Au fost raportate mai multe variante ale CYP1A2; unele pot avea un impact asupra metabolizării unor medicamente. Aceste variante prezintă o variabilitate de aproape 40% în ficat și de 60% în metabolismul cofeinei”, spune el.
„În funcție de metabolismul tău, ar putea dura între două și opt ore pentru a elimina jumătate din cofeină”, explică dr. Raj.
Cofeina te menține alert prin blocarea receptorilor de adenozină
„Cofeina te menține alert prin blocarea receptorilor de adenozină”, subliniază el.
„Oamenii cu o mutație cu metabolizare rapidă descompun cofeina mai repede, astfel încât acei receptori de adenozină se eliberează mai repede, permițând adenozinei chimice care induce somnul să se lege și să te facă să te simți mai obosit decât un metabolizator lent”, adaugă el.
Cafeaua, și ingredientul său principal, cofeina, au fost studiate intens, majoritatea studiilor sugerând că, dacă este băută cu moderație, este benefică organismului. Astfel, numeroase cercetări sugerează că băutorii de cafea trăiesc mai mult deoarece au un risc mai scăzut de boli de inimă, cancer și diabet.
În plus, cofeina poate crește concentrarea mentală și, de asemenea, poate aduce beneficii sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim. Cafeaua pare să fie asociată cu un risc scăzut de apariție a bolii Parkinson, dar și de depresie și tendințe suicidare.
Dar cafeaua trebuie băută în mod corect, susțin unii experți. Când ar trebui consumată?
La prima oră a dimineții?
Acest ritual este cât se poate de bun deoarece studiile au arătat că poate îmbunătăți funcția cognitivă, sprijină metabolismul și crește performanța fizică. Cafeaua conține cofeină, un stimulent care ajută să te simți mai alert și mai concentrat.
Mai mult, consumul de cafea, dimineața, poate ajuta la reglarea ritmului circadian, acel ceas intern al corpului care reglează ciclul somn-veghe. Consumul de cafea dimineața vă poate ajuta să vă resetați ritmul circadian și să preveniți întreruperile de somn în cursul zilei.
La jumătatea dimineții?
Dacă vă simțiți moleșiți și aveți nevoie de un impuls, jumătatea dimineții ar putea fi un moment bun pentru a bea o ceașcă de cafea deoarece atunci nivelul de cortizol începe să scadă. Cortizolul este un hormon care reglează răspunsul la stres și ajută să vă mențineți treaz în timpul zilei. Bând cafeaua în acest moment al zilei, puteți menține nivelul de cortizol și nivelul de energie.
În plus, o cafea la mijlocul dimineții vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit și productivitatea. Studiile au arătat că funcția congnitivă poate fi îmbunătățită cu ajutorul cofeinei poate îmbunătăți funcția cognitivă. În plus, poate îmbunătăți memoria și crește motivația. Dacă aveți un proiect care necesită concentrare maximă, o ceașcă de cafea la mijlocul dimineții poate fi exact ceea ce aveți nevoie.
După-amiaza devreme
Cel mai bun moment pentru a bea cafea, cu beneficii maxime pentru sănătate, este după prânz, când resimțim o scădere a energiei și a productivității. Este cel mai bun moment pentru a bea cafea deoarece cofeina poate ajuta la combaterea oboselii și la îmbunătățirea funcției cognitive.