Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe! Ce s-a descoperit acum

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Toți cei care consumă cafea zilnic trebuie să știe! Obiceiul zilnic de a bea cafea ar putea să-ți protejeze creierul. Adesea, cafeaua este asociată cu capacitatea de a crește nivelul de energie. Acest efect energizant este motivul pentru care milioane de oameni încep fiecare dimineață cu o ceașcă de cafea.

Cafeaua este a treia cea mai populară băutură din lume, după apă și ceai. Dovezi considerabile susțin beneficiile pe termen lung pentru sănătate ale consumului moderat de cafea.

Consumul regulat de cafea poate ajuta la prevenirea mai multor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2. Un beneficiu mai puțin cunoscut al cafelei îl reprezintă efectul său protector asupra creierului.

În studiile analizate mai jos, s-a dovedit că una până la cinci căni de cafea băute zilnic au avut efecte benefice asupra creierului, arată acest site.

Consumul a două până la 3 căni de cafea, asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență

Un studiu de cohortă pe 365.682 de participanți din Marea Britanie a constatat că consumul a două până la 3 căni de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență.

O analiză a 57 de studii publicate în 2020 a constatat că 100 până la 400 mg de cofeină pe zi afectează în mod benefic funcția cognitivă și riscul de demență. Este vorba de aproximativ una până la patru căni de cafea.

Cofeina poate îmbunătăți funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea și timpul de reacție

Dacă principala grijă pe care o ai dimineața este să scapi de amețeală și lipsa de energie, cafeaua este aliatul tău de nădejde. Cofeina este un as în stimularea stării de veghe a creierului. Studiile au arătat că, în general, cofeina poate îmbunătăți funcțiile cognitive precum memoria, concentrarea și timpul de reacție.

Un aport moderat de cafea, aproximativ una-două cești pe zi, poate da creierului impulsul de care are nevoie, fără a-l solicita. Deci, data viitoare când trebuie să faci față unei provocări mentale, lasă ceașcă de cafea să fie combustibilul principal.

Îmbunătățește starea de spirit

Ai băut vreodată o ceașcă de cafea care s-a simțit ca o îmbrățișare caldă? Este esența cafelei, care lucrează la starea ta de spirit. Cofeina din cafea declanșează eliberarea de neurotransmițători precum dopamina și serotonina, adesea asociați cu sentimentul de bine și de plăcere.

Așadar, indiferent dacă vă pregătiți pentru o zi de lucru plină sau aveți nevoie doar de acea stare de bine, ceașca de cafea poate fi un aliat, care vă va îmbunătăți starea de spirit. În plus, aroma cafelei va rămâne cu voi toată ziua.

Un scut împotriva anumitor boli

Cafeaua nu este doar despre gust. Este un adevărat scut împotriva diferitelor probleme de sănătate. Studiile sugerează că un consum regulat de cafea este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2, boala Alzheimer și boala Parkinson.

Antioxidanții din cafea pot juca un rol în protejarea celulelor creierului, scăzând riscul unor boli neurodegenerative.  Prezentat recent la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie, un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universității din Colorado a examinat obiceiurile consumului de cafea la mai mult de 468.000 de persoane.

Consumul moderat de cafea poate proteja de boli ca diabetul de tip II Parkinson, cancer de prostată.

Risc redus de insuficiență cardiacă

Studiile anterioare au constatat deja că un consum moderat de cafea poate proteja adulții de diabetul de tip II, boala Parkinson, boli hepatice, cancer de prostată, Alzheimer și chiar migrene.

În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale publicate a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea pe zi sunt asociate cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă în timp a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.