Toți cei care consumă cartofi trebuie să știe urgent acest lucru! Este informația momentului în România

Sursă: Dreamstime

Cartoful nu mai este ceeea ce era odată, mâncarea săracului. Câteva kilograme de cartofi noi, care au ajuns de câteva săptămâni pe tarabele din piețe, îți ușurează substanțial buzunarul. Producătorii profită de cererea mare și au mărit prețul.

Sunt deja pe tarabele din piețe de 2-3 săptămâni, iar cererea este tot mai mare. Cartoful nu mai este, de acum, mâncarea săracului și tinde tot mai tare să ajungă o delicatesă. După cum am spus, cererea este mare iar costul este pe măsură, un kilogram ajungând la prețul de 6 lei.

„Asta, pentru că producția este mai mică”, se scuză cultivatorii. Aceştia invocă o primăvară rece, cu îngheț, apoi, secetă. Din toată recolta, o bună parte va merge și la export.

Cartoful, preț de delicatesă

Cartofii timpurii sunt apreciaţi de noi toţi, doar că în restaurante, o porție ajunge să coste între 10 și 20 de lei. „Sunt cartofi ca la mama acasă. Un pic mai buni, pentru că observ aici că au îmbunătățit ceva. Au adăugat niște verdeață, un pic de ceapă verde” – spune clientul unui restaurant.

În piață, prețul cartofilor noi ajunge, acum, la 6 lei kilogramul şi este cu un sfert mai mare decât cel de anul trecut. Tot atât costă și cei din alte ţări. Oamenii caută însă gustul cu care s-au obișnuit.

„Mereu românesc aleg. Citesc eticheta, sper ca vânzătorii să fie de încredere” subliniază o gospodină aflată la cumpărături, iar o vânzătoare zice: „Sunt de la Târgoviște, sunt plantați din martie, sunt protejați”.

„Marfa este scumpă pentru că producția este mică anul acesta, spun cultivatorii din Lungulețu – Dâmbovița, regiune cunoscută pentru producția de cartofi timpurii. Chiar și „la jumătate față de anul trecut, în jur de 20 de tone pe hectar”, precizează Emil Ghiță, producător de cartofi.

„Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol. Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed”, a explicat Cleonic Sucaciu, președintele Federației „Cartoful”, potrivit stirileprotv.ro.

Cartoful românesc se vinde și în Dubai, cu cash

Agricultoarea Silvia Nicolae este de la 4 dimineața pe câmp. Recoltează cartofi care vor fi trimiși în Ucraina.„Vin din afară, asta este important, vine Ucraina, vine Rusia, vine Turcia, Franța și din Dubai, da avem comenzi și din Dubai. Ne pune banii în cont sau cash”, declară cultivatoarea de cartofi.

Cererea imensă i-a făcut pe fermierii să pluseze și cer între un leu și jumătate și doi lei pe kilogram.

Niculae Nedelcu, producător cartofi: „Ne mai ajută nițel prețul, acu e bunicel, că ne-a mai săltat nițel. Acu un an, pe timpul ăsta, era 40 de bani, 30 de bani.”

Anul acesta, au fost însămânțate cu cartofi timpurii pentru consum 7.000 de hectare, majoritatea în Dâmbovița, dar și în Constanța, Dolj, Tulcea, Timiș și Arad, unde clima este mai blândă. Este o suprafață mai mică decât până acum, deși Ministerul Agriculturii oferă un ajutor minim pentru cultivarea cartofilor, de 200 de euro la hectar.

Fermierii spun însă că suma este mică, iar birocrația mare, așa că nu s-au înghesuit să ia banii.