Semințele de chia au devenit în ultima vreme un produs recomandat în multe diete datorită proprietăților lor extraordinare. Semințele de chia sunt apreciate pentru energia pe care dau organismului, cu un aport redus de calorii, dar și pentru cantitatea importantă de nutrienți pe care o dețin. Este posibil totuși ca o sămânță minusculă să fie atât de bună?
Semințele de chia ar putea fi elementele nutriționale de care aveți nevoie
Semințele de chia sunt semințele plantei Salvia hispanica. Aceste semințe gri cu pete albe și negre, se află pe lista scurtă a superalimentelor, având doar 137 de calorii și un gram de carbohidrați digerabili care conțin:
- fibre: 11 grame;
- proteine: 4 grame;
- grăsime: 9 grame (dintre care 5 omega-3);
- calciu: 18% din consumul zilnic de referință;
- mangan: 30% din consumul zilnic de referință;
- magneziu: 30% din consumul zilnic de referință;
- fosfor: 27% din consumul zilnic de referință;
Semințele de chia conțin, de asemenea, niveluri semnificative de zinc, vitamina B3 (niacină), potasiu, vitamina B1 (tiamină) și vitamina B2.
„Având în vedere gama largă de proprietăți nutritive, antioxidante și antimicrobiene, semințele de chia sunt mai mult decât benefice pentru organism”, spune Lily Allen-Duenas, nutriționist, fondator al unui site de sănătate și wellness.„Beneficiile nutriționale ale semințelor de chia sunt impresionante”, spune ea.
Beneficiile neștiute ale semințelor de chia
Datorită unei cantități substanțiale de calciu, semințele de chia, care fac parte din familia mentei, sunt bune pentru sănătatea oaselor. În timp ce o porție de lapte de 100 de grame conține 126 miligrame de calciu, aceeași cantitate de semințe de chia are 631 miligrame de calciu. Semințele de chia sunt bune pentru inimă, scăzând riscul de boală coronariană datorită cantității substanțiale de fibre și grăsimi polinesaturate pe care le conțin. Compușii antioxidanti din semințele de chia reduc riscul de boli cronice, inclusiv cancer și boli de inimă.
Există tot mai multe dovezi că semințele de chia sunt benefice pentru persoanele care se luptă cu glicemia crescută. „Deoarece semințele de chia sunt bogate în fibre și proteine, ajută la atenuarea potențialelor niveluri mari de zahăr din sânge”, spune dieteticianul Tracy Lockwood Beckerman.
„Datorită acestor beneficii, semințele de chia sunt un accesoriu excelent pentru orice masă, în special pentru cei cu diabet zaharat sau pentru oricine încearcă să obțină un control echilibrat al zahărului din sânge”, subliniază ea.
Cum se pot mănânca semințele de chia
Semințele de chia sunt considerate un campion nutrițional „versatil și ușor de adăugat în aproape orice rețetă, fără a perturba aroma sau metodele de gătit”, explică dieteticianul Trista Best. Nu există cel mai bun mod pentru a încorpora semințele într-o dietă. Pot fi combinate în feluri de mâncare dulci sau sărate. De asemenea, pot fi adăugate în smoothie-uri, presărate peste budinci sau chiar transformate în biscuiți.
Când sunt amestecate cu apă sau lichide, cum ar fi laptele de soia sau de migdale, semințele de chia pot fi folosite ca înlocuitor pentru alte ingrediente umede, în special pentru ouă. Semințele de chia absorb până la 27 de ori greutatea lor în apă, așa că e bine să evitați să le consumați uscate.
Și nu trebuie să vă faceți griji: expiră în cinci ani. Păstrați-le într-un loc răcoros și uscat și veți avea o sursă nutrițională excelentă!