Dar există și câteva pericole ale semințelor de chia pe care ar trebui să le aflați. Semințele de chia sunt semințe minuscule, negre ,care provin de la planta Salvia hispanica, originară din America Centrală.

Oamenii au consumat semințe de chia de mai bine de 5.000 de ani, fiind un aliment de bază pentru azteci și mayași, potrivit Parade.

Beneficiile semințelor de chia

Semințele de chia sunt o sursă bună de proteine ​​pe bază de plante, care vă ajută să vă simțiți sătul pentru mai mult timp, spune Kaushik Govindaraju, medic la Medical Offices of Manhattan. De asemenea, sunt bogate în fibre, bune pentru sănătatea intestinală, digestie, zahărul din sânge și colesterol, spune el. O lingură de semințe de chia conține 20% din conținutul zilnic recomandat de fibre.

Semințele de chia sunt bogate în acizi grași omega-3, care joacă un rol în îmbunătățirea funcției creierului și reducerea inflamației, adaugă Sam Cutler, antrenor de nutriție și fondator al platformei de wellness Mindfull. Semințele de chia oferă și o „sursă de energie cu eliberare lentă”, spune ea.

Un alt beneficiu este că semințele de chia sunt pline de antioxidanți, care protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot provoca boli precum cancerul, diabetul, bolile de inimă și Alzheimer.

Câte semințe de chia ar trebui să mănânci?

O lingură sau două pe zi de semințe de chia este ideală pentru majoritatea oamenilor, spune Cutler. Această porție oferă o cantitate semnificativă de fibre și omega-3. Dr. Govindaraju recomandă să împărțiți aportul de semințe de chia pe parcursul zilei, amestecându-le în iaurt, stropindu-le pe salate.

Posibilele pericole ale semințelor de chia

Deși oferă beneficii pentru sănătate, există câteva pericole ale semințelor de chia.

Din cauza aportului ridicat de fibre, consumul excesiv de semințe de chia poate duce la probleme digestive, spune dr. Govindaraju. De asemenea, semințele de chia absorb apă, așa că dacă mănânci prea multe fără a bea suficiente lichide ar putea provoca constipație, adaugă Cutler.

Pot fi un pericol de sufocare

Consumul de semințe de chia uscate poate fi un pericol de sufocare, în special pentru persoanele care au dificultăți la înghițire, spune dr. Govindaraju. Semințele de chia pot absorbi de aproximativ 10 ori greutatea lor în lichid. Se se umflă atunci când intră în contact cu saliva sau apa și s-ar putea bloca în gât.

Pot provoca reacții alergice

Unii oameni pot fi alergici la semințele de chia. Alergiile la semințele de chia pot provoca amețeli, dificultăți de respirație, urticarie și umflături.

Ar putea interfera cu medicamentele

Unii dintre compușii din semințele de chia pot afecta modul în care anumite medicamente sunt utilizate sau absorbite de corp. Acestea includ medicamente pentru diabet, tensiune arterială și medicamente pentru subțierea sângelui.

Semințele de chia sunt sigure pentru majoritatea oamenilor?

Majoritatea oamenilor nu au efecte secundare.

„Sunt o opțiune excelentă și sănătoasă pentru surse suplimentare de proteine, fibre și alți nutrienți”, spune dr. Govindaraju.

Cum se pot mănânca semințele de chia

Semințele de chia sunt considerate un campion nutrițional, versatil și ușor de adăugat în aproape orice rețetă, fără a perturba aroma sau metodele de gătit. Nu există cel mai bun mod pentru a încorpora semințele într-o dietă. Pot fi combinate în feluri de mâncare dulci sau sărate. De asemenea, pot fi adăugate în smoothie-uri, presărate peste budinci sau chiar transformate în biscuiți.

Când sunt amestecate cu apă sau lichide, cum ar fi laptele de soia sau de migdale, semințele de chia pot fi folosite ca înlocuitor pentru alte ingrediente umede, în special pentru ouă. Semințele de chia absorb până la 27 de ori greutatea lor în apă, așa că e bine să evitați să le consumați uscate.