Toți cei care iau frecvent acest medicament trebuie să știe! Ce au descoperit cercetătorii

medicamente pastile

Medicamente/SURSA FOTO: Dreamstime

Cercetătorii au investigat efectele laxativelor asupra riscului de demență. Descoperirea este una șocantă, dar că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma concluziile lor.

Studiul arată că utilizarea laxativelor poate influența compoziția microbiotei intestinale și astfel poate induce modificări pe termen lung în răspunsul imunitar.

Cercetările arată că aceste modificări pot crește producția de toxine legate de inflamație, leziuni neuronale și depunerea de amiloid – un biomarker pentru demență, informează MedicalNewsToday. Studiul a fost publicat în revista Neurology.

Investigarea ulterioară a modului în care utilizarea laxativelor și a altor agenți care perturbă microbiomul poate afecta demența ar putea duce la îmbunătățirea strategiilor de tratament și prevenire.

Utilizarea regulată a laxativelor este legată de un risc mai mare de demență

Recent, cercetătorii au analizat datele din domeniul sănătății pentru a vedea dacă utilizarea laxativelor este asociată cu debutul demenței. Astfel s-a descoperit că utilizarea regulată a laxativelor este legată de un risc mai mare de demență, indiferent de tipul patologiei.

„Acest studiu arată că persoanele care folosesc mai multe laxative au o probabilitate crescută de a face demență, comparativ cu cele care nu folosesc aceste medicamente”, a declarat Russell Swerdlow, neurolog și co-director al Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer din Regatul Unit.

„Este interesant că persoanele cu o boală asociată demenței, boala Parkinson, suferă mai mult de constipație”, a subliniat el.

Risc crescut cu până la 65%

Cercetătorii au analizat datele de la 502.229 de participanți cu o vârstă medie de 56,5 ani de la Biobank-ul din Regatul Unit. 54,4% au fost femei, iar 3,6% au raportat consum regulat de laxative în majoritatea zilelor dintr-o săptămână.

Pe o perioadă medie de urmărire de 9,8 ani, 1,3% dintre participanții care au folosit laxative și 0,4% dintre non-utilizatori au dezvoltat demență. După ajustarea factorilor demografici, au descoperit că utilizarea laxativelor a crescut riscul de demență de orice cauză și riscul de demență vasculară cu 51% și 65%.

Riscul a crescut odată cu numărul de laxative utilizate

În plus, au constatat că riscul de demență a crescut odată cu numărul de tipuri de laxative utilizate în mod regulat. Riscul de demență de orice cauză a crescut cu 28% pentru cei care folosesc un singur tip de laxativ și cu 90% pentru cei care foloseau două sau mai multe laxative, comparativ cu cei care nu foloseau deloc.

Demența reprezintă un sindrom clinic caracterizat printr-o deteriorare cognitivă globală care implică un declin față de nivelul anterior de funcționare și care este frecvent precedat sau însoțit de simptome psihiatrice (anxietate, depresie, apatie).

Funcțiile cognitive afectate în mod frecvent în demențe sunt memoria, orientarea, atenția, capacitatea de învățare, limbajul, gândirea, judecata, precum și funcția executivă (planificare și organizare).