Tabletele de paracetamol ne determină să riscăm în anumite circumstanțe, să facem ceea ce până la un moment dat ni se părea ceva imposibil de realizat, susțin autorii unui studiu realizat în Statele Unite.
Banalul paracetamol are efecte asupra organismului uman care i-au surprins chiar și pe oamenii de știință.
Nimeni nu se aștepta la așa ceva, iar rezultatele unui studiu condus de cercetătorii americani arată că tablele de paracetamol influențează emoțiile și percepția riscului.
Sporește tendința spre risc
Astfel, studiul afirmă că paracetamolului are darul de a spori tendința spre risc. Numai două tablete trezesc dorința de a participa la acțiuni periculoase.
La studiu au participat 189 de persoane. Înainte de experiment, toți voluntarii au fost rugați să evalueze gradul de risc al unor situații diferite, precum scufundări, săriturile cu parașuta sau determinarea de a avansa în carieră.
Participanții au fost împărțiți în două grupe. Cei care au primit una-două tablete de paracetamol pe zi au declarat, la sfârșitul experimentului, că activitățile mai sus menționate nu mai constituie, pentru ei, ceva imposibil de realizat, ba chiar le-au comparat cu un fleac.
Rezultate complet diferite de cele din grupul de control
În schimb, voluntarii din a doua grupă, cărora le-a fost administrat placebo, au afirmat că nu vor să audă de patine, schiuri sau parapantă, chestiuni care continuă să-i sperie, scrie cotidianul britanic Daily Mail, preluat de dcbusiness.ro.
În ceea ce privește cariera, ei au spus că se mulțumesc cu poziția pe care o ocupă acum la locul de muncă și nu au alte ambiții.
”Dacă până acum am perceput paracetamolul drept un medicament ce reduce durerea si scade febra, acum descoperim că aceste tablele influențează, de asemenea, emoțiile și percepția riscului”, a explicat autorul studiului, medicul Baldwin Way, de la Universitatea din Ohio.
”Nu, nu ne transformă în sadici, disperați sau răzbunători, dar ne determină să riscăm în anumite circumstanțe, să facem ceea ce până la un moment dat ni se părea ceva imposibil de realizat sau ceva care reclamă din partea noastră eforturi pe care nu eram dispuși să le depunem”, a adăugat expertul american.