Potrivit ministrului de finanţe Tharman Shanmugaratnam, toţi cetăţenii adulţi din Singapore vor primi către data de 1 mai în total un miliard de dolari. Valoarea recompensei va depinde de venitul beneficiarului şi va varia între 230 şi 630 de dolari.
În plus, guvernul singaporez va aloca în 2011 resurse în valoare de 5,2 miliarde de dolari pentru a-şi ajuta cetăţenii să facă faţă presiunilor inflaţioniste din cauza creşterii preţurilor la materiile prime şi a cheltuielilor ridicate.
"Ca o ţară care importă tot ceea ce consumă, vom fi mereu vulnerabili la procesele de inflaţie globală. De această dată, este vorba în principal de alimente, utilităţi şi alte costuri legate de combustibili", a explicat ministrul amintit.
Pachetul de asistenţă socială destinat locuitorilor din Singapore se ridică anul acesta la 10 miliarde de dolari, între care 2,5 miliarde pentru facilităţi fiscale şi stimulente destinate gospodăriilor, precum şi 2,7 miliarde dolari pentru investiţii sociale pe termen lung – programe de formare a personalului, programe de sănătate pentru populaţia mai vârstnică şi dezvoltarea artei.
Pentru ridicarea nivelului de trai al angajaţilor cu salarii mici, guvernul din Singapore va cheltui în 2011 aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Astfel, impozitul pe venit pentru singaporezi va fi diminuat anul acesta cu 4-39%, în funcţie de nivelul de venit, o măsură ce va costa bugetul de stat aproape 1 miliard dolari în venituri pierdute.
Ministerul de Finanţe din oraşul-stat prevede, de asemenea, scutiri de impozite la unele activităţi ale băncilor şi alte instituţii financiare, începând cu noul an fiscal care începe la 1 aprilie. Totodată, va fi aplicată o reducere de 20% la impozitul pe profit în cazul companiilor, în timp ce întreprinderile mici şi mijlocii vor primi ajutoare speciale în numerar. Astfel de măsuri ad-hoc vor costa bugetul Singapore aproape 440 milioane dolari. Vor creşte în schimb impozitele pentru muncitorii străini din toate domeniile. În acest fel, în 2011, taxele pentru angajaţii din sfera serviciilor se vor ridica la 800 de dolari.
Prin respectivele măsuri, autorităţile din Singapore speră să asigure o creştere a productivităţii muncii şi a salariilor reale cu 30% pâna în 2020.
Cu o creştere economică de aproape 15% în 2010, Singapore a devenit lider în ceea ce priveşte creşterea PIB-ului în Asia şi în lume.
Sursa: Agerpres