Toţi fumătorii trebuie să afle asta! Pericolul neştiut la care se expun

Un studiu realizat recent în Marea Britanie vine cu noi informaţii despre efectele grave pe care le poate avea fumatul. Studiul a analizat datele prelevate de la aproape jumătate de milion de persoane.

Un studiu realizat recent în Marea Britanie arată că fumatul poate avea efecte grave asupra sănătăţii mentale, putând creşte sau chiar dubla riscul de dezvoltare a depresiei şi schizofreniei. Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bristol a analizat datele prelevate de la 462.690 de adulţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani, şi a obţinut dovezi care susţin că fumatul a crescut şi chiar dublat, în unele cazuri, riscul de depresie şi schizofrenie. În plus, cercetarea a dovedit că persoanele care suferă de astfel de afecţiuni au o predispoziţie mai mare pentru fumat, potrivit Adevărul.

“Indivizii cu afecţiuni psihice sunt deseori ignoraţi în cadrul eforturilor noastre de reducere a prevalenţei fumatului, ceea ce conduce la inechităţi în domeniul sanitar. Studiul nostru demonstrează că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni iniţierea fumatului şi pentru a încuraja încetarea fumatului din cauza consecinţelor asupra sănătăţii mintale şi a celei fizice”, a precizat dr. Robyn Wootton, cercetător la Universitatea din Bristol.

În aceeaşi zi în care a fost publicat acest studiu, a mai apărut şi un raport al organizaţiei Action on Smoking and Health (ASH), care face apel la sporirea măsurilor ce trebuiesc adoptate pentru a-i ajuta pe fumătorii care suferă de afecţiuni psihice să renunţe la consumul de tutun. Potrivit ASH, 78.000 de persoane au decedat în Anglia în 2018 ca urmare a fumatului, principala cauză a reducerii cu 10-20 de ani a speranţei de viaţă în cazul persoanelor cu afecţiuni psihice.

La începutul acestui an, British Journal of Psychiatry a publicat un studiu care prezintă dovezi conform cărora consumul de tutun creşte riscul de tulburare bipolară.